Colonoscopie

Colonoscopia reprezintă metoda de elecţie în explorarea colonului. Aceasta oferă imagini clare şi informaţii precise a colonului începând de la rect şi până la partea distală a intestinului subţire. Ea ajută medicul să vadă ţesutul inflamat, creşterile anormale, ulcere, sângerările şi spasmele musculare. Totodată, colonoscopia poate fi utilizată şi pentru înlăturarea polipilor, a formaţiunilor tumorale de la nivelul colonului, dar şi pentru prelevarea probelor de ţesut din leziunile suspicioase a mucoasei intestinului gros pentru a fi examinate, ulterior, la microscop. Colonoscopia este principala metodă de depistare a cancerului de colon.

Colonoscopia se efectuează cu ajutorul colonoscopului, un tub subţire, flexibil, cu diametrul de circa 1 cm, la capătul căruia este ataşată o cameră video cu o sursă de lumină. Camera transmite imagini, care, urmărite pe monitor, dau posibilitate medicului să analizeze complet starea intestinului gros. În cazul efectuării unor manevre terapeutice, în timpul investigaţiei, medicul va introduce prin canalele de lucru ale colonoscopului diferite instrumente ce sunt folosite la prelevarea de probe pentru biopsie sau la extirparea formaţiunilor descoperite.

Colonoscopia este recomandată în caz de:

N

dureri abdominale persistente;

N

prezenţă de sânge în scaun;

N

anemie inexplicabilă;

N

scădere în greutate;

N

aveţi stări de slăbiciune generală;

N

dificultăţi de evacuare a scaunului;

N

anomalii de dezvoltare a colonului;

N

colită ulceroasă;

N

sângerări rectale;

N

modificare bruscă a tranzitului intestinal;

N

diaree sau constipaţie cronică;

N

suspecţie la cancer colorectal;

N

tumori la nivelul sistemului digestiv superior;

N

polipi colorectali care au fost înlăturaţi anterior;

N

boala Crohn;

N

biopsie a mucoasei intestinului gros.

Examinarea durează, în medie, 30-40 de minute.

Colonoscopia este contraindicată în caz de hemoragie abundentă; instabilitate cardiorespiratorie, boli cardiace coronariene, anevrism de aortă, hipertensiune arterială de gradul III, AVC, colită ulcerativă severă, colită ischemică, peritonită, pregătire insuficientă a colonului pentru endoscopie, sarcină, infarct miocardic sau embolie pulmonară suferite recent.

Colonoscopia reprezintă o investigaţia importantă în depistarea şi diagnosticarea cancerului colorectal.

LISTA DE PREȚURI ȘI SERVICII

INVESTIGAȚIE

preţ/RON

Colonoscopie – protocol standard

400

Colonoscopie scurtă

250

Polipectomie (până la 2)

100

Polipectomie (mai mult de 2)

200