Controlul ecocrafic neonatal

Screening ecografic complex: cranio-cerebral, cardiac, abdominal, coxo-femural și consultație pediatrică

Screeningul ecografic transfontanelar

Screeningul transfontanelar al sugarului examinează substanța cerebrală prin ultrasonografie transfontanelară. Cu această ocazie vedem ventriculii cerebrali, substanța cerebralã, malformațiile vasculare, malformațiile chistice, hemoragiile asimptomatice. La sugarii cu retard psiho-motric acestă examinare este deosebit de importantă.

Screeningul ecografic abdominal

Prin acest screening examinăm toate organele abdominale (rinichi, glandele suprarenale, vezica urinară, ficat, colecist, splină etc.). Astfel putem detecta posibilele anomalii congenitale. În acest sens un rol deosebit îl au malformațiile renale asimptomatice destul de frecvente la sugari: hidronefroze, ectopii, hipotrofii.

Ecografia de șold

În cazul nou-născutului, șoldul este „imatur”, aspect care dispare până la vârsta de 6 săptămâni. Se recomandă, în situația ideală, ca ecografia să se efectueze între 6 și 8 săptămâni, însa nu mai târziu de vârsta de 6 luni. Cu ocazia examinării putem detecta și modificări displazice. Investigația ultrasonografică este mai sigură iar diagnosticul este mai precis decât examinarea radiologică. Această investigație este esențială în cazul sugarilor care au un istoric familial relevant în privința acestei patologii. Incidența malformațiilor congenitale coxo-femurale în Europa este de 0,5-2‰, deci din 1000 de copii, 1-2 se nasc cu luxație congenitală coxo-femurală. În 60% din cazuri aceasta apare în partea stângă, la caucazieni, de 4 ori mai frecventă la fete decât la băieți. Chiar și în cazurile în care nu se detecteazã anomalii cu ocazia examenului clinic, ultrasonografia poate detecta variații care necesită tratament.

Screeningul ecografic cardiac

Cu ajutorul examenului ultrasonografic al cordului ne informăm despre structura și funcționarea cordului, malformații cardiace congenitale sau dobândite, defecte septale atriale sau ventriculare, și morfologia și funcția ventriculilor. Se pot detecta acumulări de lichid în sacul pericardic. Examenul ecografic Doppler color ne furnizează informații despre viteza și sensul de curgere al sângelui prin inimă. De asemenea pot fi urmărite evoluțiile bolilor fără ca aceste examinări să afecteze organele sugarului.

A avea o intrebare?

Contactați-ne la unul dintre contactele noastre.