Dr. Tímea Zalányi-Péntek

medic specialist nefrolog

Dr. Timea Zalanyi-Pentek

Medic specialist nefrolog

A absolvit facultatea cu rezultate excelente la Universitatea de Medicină și Farmacie Targu-Mures în anul 2016. Apoi a efectuat rezidențiatul în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj unde și-a extins cunoștințele și experiența în diagnosticul și tratamentul bolilor renale acute și cronice.

Dr. Timea Zalányi-Péntek, medic specialist nefrolog așteaptă pacienții la consultații cu multă răbdare și empatie, cu o atitudine primitoare și încrezatoare  oferind un tratament profesional fiecărui pacient.

Nefrologia este ramura medicinei interne care se ocupă de bolile rinichiului și tratamentul acestora. Rinichii sunt organe vitale, care pe lângă detoxifierea sângelui și producția de urină, sunt implicate în echilibrul hormonal al organismului, menținerea tensiunii arteriale normale, echilibrul hidro-electrolitic, hematopoieza și chiar și în formarea unei cantități suficiente de vitamina D. În plus, dacă rinichii nu funcționează bine, multe medicamente nu pot fi eliminate corespunzător din organismul nostru, astfel încât pot provoca daune suplimentare.

De ce ar trebui să vă consultați cu un nefrolog la timp?

Boala cronică de rinichi, al cărei cauza este cel mai adesea diabetul zaharat, hipertensiune arterială și diverse boli reumatologice și hematologice, de obicei
nu provoacă nici-un simptom la început, iar prezența acestei boli se observăde multe ori numai din analizele de sânge și urină. În cazul insuficienței renale acute, cum ar fi de exemplu infecția urinară, calculi renale, chisturile renale, nefropatia de contrast, este de asemenea important să fie tratată la timp și în mod corespunzător pentru a evita complicațiile ulterioare. 
Prin urmare, este extrem de important profilaxia, adică verificarea regulată a funcției renale și prevenirea/încetinirea unei posibile degradări a acesteia.

Dr. Zalányi-Péntek Tímea