Ce poate provoca hipertensiunea arterială dacă nu este tratată?

Ce poate provoca hipertensiunea arterială dacă nu este tratată?

Hipertensiunea arterială este o boală comună. În spatele bolilor severe ale inimii și sistemului circulator, adesea se găsește valoarea crescută a tensiunii arteriale. Se estimează că până în 2025, numărul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială va crește cu 15-20%, atingând aproape 1,5 miliarde. Hipertensiunea arterială nu provoacă inițial simptome la majoritatea oamenilor, motiv pentru care este numită „ucigașul tăcut”. Din lipsa simptomelor, majoritatea oamenilor nu știu că ar trebui să consulte un medic. Cu toate acestea, hipertensiunea arterială netratată poate duce la complicații grave. Depistarea și tratamentul timpuriu al hipertensiunii arteriale sunt de o importanță crucială atât pentru calitatea vieții pacienților, cât și pentru perspectivele lor de viață.

Ce este hipertensiunea arterială?

Tensiunea arterială variază de la minut la minut, pe perioada unei zile și poate fi influențată de anumite condiții externe. Putem vorbi despre o boală de hipertensiune atunci când valoarea medie a tensiunii arteriale măsurate în cabinetul medical, în starea de odihnă, de cel puțin trei ori, cu o diferență de cel puțin o săptămână, atinge sau depășește 140 mmHg pentru tensiunea sistolică sau 90 mmHg pentru tensiunea diastolică. Pentru a stabili diagnosticul, este necesară măsurarea de mai multe ori deoarece valorile tensiunii arteriale pot varia semnificativ în mod spontan.

Este o greșeală să calculăm limita superioară a tensiunii arteriale normale adăugând 100 mmHg la vârsta noastră. Pentru adulți, indiferent de vârstă, se ia în considerare întotdeauna limita superioară de 140/90 mmHg, dar în cazul măsurătorilor tensiunii arteriale la domiciliu, chiar și valoarea de 135/85 mmHg este considerată mare. Cu cât tensiunea arterială este mai scăzută, cu atât este mai mic riscul dezvoltării ulterioare a complicațiilor cardiovasculare. Prin urmare, în practica medicală, nu numai scăderea tensiunii arteriale în sine este scopul, ci și reducerea riscului cardiovascular total. 

Medicul terapeut ia în considerare aceste aspecte pentru a stabili valoarea țintă a tensiunii arteriale dorite. Se ia în considerare, de asemenea, dacă există condiții de risc, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau renale, care pot necesita o valoare a tensiunii arteriale mai mică. În timpul evaluării, medicul examinează dacă au apărut deja leziuni vasculare la pacient și investighează dacă există afecțiuni patologice, cum ar fi probleme cu tiroida sau rinichii, care pot cauza hipertensiune arterială.

Măsurați-vă regulat și la domiciliu tensiunea arterială!

Măsurarea tensiunii arteriale trebuie efectuată cu un dispozitiv etalonat, în condiții adecvate. Se întâmplă adesea ca valoarea tensiunii arteriale măsurată în cabinetul medical să fie considerată mare la persoanele la care tensiunea arterială este complet normală în afara cabinetului. Acest fenomen este numit „efectul halatului alb”. Prin urmare, pentru a clarifica dacă tensiunea arterială crește doar în prezența medicului sau și în afara cabinetului, merită să vă măsurați tensiunea arterială acasă, în condiții normale. 

Reguli pentru măsurarea tensiunii arteriale acasă: 

  1.   Măsurați întotdeauna la aceeași oră a zilei!
  2.   Nu fumați și nu beți cafea cu o oră înainte de măsurare!
  3.   Stați liniștit timp de doi-trei minute înainte de măsurare!
  4.   Nu măsurați tensiunea arterială dacă aveți o puternic stimul de urinare!
  5.   Citiți instrucțiunile aparatului de măsurat tensiunea arterială înainte de măsurare!
  6.   Manșeta aparatului de măsurat trebuie să fie la nivelul inimii în timpul măsurării!
  7.   Nu vă mișcați în timpul măsurării!
  8.   Nu vorbiți în timpul măsurării!
  9.   Așteptați cel puțin un minut între două măsurători!
  10. Înregistrați valorile măsurate într-un jurnal al tensiunii arteriale!
  11. Măsurați-vă tensiunea arterială în mod regulat!

Manșeta aparatului de măsurat tensiunea arterială digital trebuie plasată corect, la nivelul inimii. Măsurarea trebuie făcută preferabil în poziție așezată, sprijinindu-vă spatele și având mușchii relaxați, cu brațul întotdeauna la nivelul inimii, cotul ușor îndoit, și picioarele neîncrucișate. Diferențele între valorile tensiunii arteriale măsurate la cele două brațe nu trebuie să depășească 10-15 mmHg. Există o variație semnificativă a valorilor tensiunii arteriale măsurate în diferite momente ale zilei.

Ce putem face pentru prevenire?

Stilul de viață nesănătos joacă un rol crucial în dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Nu ne dăm seama cât de mult putem contribui la eficacitatea tratamentului prescris de medic prin renunțarea sau modificarea obiceiurilor nesănătoase. Încercați să adoptați un stil de viață mai sănătos: acordați atenție alimentației, faceți exerciții fizice regulate, renunțați la fumat și evitați factorii de stres dăunători!

Reducerea consumului de sare poate duce la o scădere a tensiunii arteriale de la 2 la 8 mmHg. Prin adoptarea unei diete bogate în fibre, bogate în legume, fructe, cereale integrale și pește, sărace în energie, grăsimi și carbohidrați cu indice glicemic ridicat, puteți pierde în greutate. 

Activitatea fizică regulată poate duce la o scădere suplimentară a tensiunii arteriale de la 4 la 10 mmHg. Pacienților cu hipertensiune arterială li se recomandă să facă exerciții fizice moderate, dinamice, timp de 35-40 de minute pe zi, cum ar fi mersul rapid, alergatul sau ciclismul. Este important să știți că exercițiile statice de forță, cum ar fi ridicarea greutăților, body-building-ul, cresc tensiunea arterială. Înainte de a începe orice activitate sportivă, este recomandabil să consultați medicul specialist, care va oferi sfaturi personalizate în funcție de capacitatea individuală de efort.

Hipertensiunea arterială nu este o problemă care să ne avertizeze zilnic prin simptomele sale să ne ocupăm de ea. Cu toate acestea, infarctul cauzat de hipertensiunea arterială este o boală prea gravă pentru a ne ocupa de ea numai după ce s-a produs deja. Alimentația sănătoasă sau un stil de viață activ care include și sportul, sunt pași importanți. Bărbații pot lua un medicament care previne bolile cardiovasculare începând cu vârsta de 45 de ani, iar femeile începând cu vârsta de 55 de ani. Medicamentele care conțin acid acetilsalicilic previn lipirea anormală a trombocitelor, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge care pot bloca arterele, reducând astfel riscul de infarct.

Bibliografie:

 (1) World Health Organization. Fact Sheet – Cardiovascular diseases (CVDs). (2017) Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)

(2) Williams B, Mancia G, Spiering W, et al. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension [published correction appears in Eur Heart J. 2019 Feb 1;40(5):475]. Eur Heart J. 2018;39(33):30213104. doi:10.1093/eurheartj/ehy339.

(3) Mayo Clinic Staff. High blood pressure: The silent killer. (2019) Available at: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/high-blood-pressure-the-silent-killer

(4) Mayo Clinic Staff. Get the most out of home blood pressure monitoring – Checking your blood pressure at home is an important part of managing high blood pressure. Find out how to use home monitors accurately. (2019) Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20047889