Analiza trendurilor de laborator

Analiza trendurilor de laborator

Analiza trendurilor de laborator (ATL), Rezultatele de laborator reprezentate grafic

ANALIZA TRENDURILOR DE LABORATOR (ATL), reprezentare grafică a rezultatelor de laborator și a istoricului de sănătate. Pentru sănătatea dumneavoastră, urmărirea schimbărilor în rezultatele de laborator de-a lungul timpului poate fi importantă! 

Nu v-ar plăcea să observați o schimbare în sănătatea dvs. atunci când aceasta este doar pe hârtie, dar nu vă afectează încă sănătatea? Graficul ATL vă permite să faceți exact acest lucru!

Ce înseamnă urmărirea modificărilor în rezultatele de laborator, analiza tendințelor de laborator (ATL)?

ANALIZA TRENDURILOR DE LABORATOR (ATL), este pur și simplu o reprezentare vizuală a rezultatelor testelor de sânge în timp, de obicei într-un format de grafic cu puncte, în care timpul este reprezentat pe axa X (orizontală), iar valorile testelor de laborator sunt reprezentate pe axa Y (verticală).

ANALIZA TRENDURILOR DE LABORATOR (ATL), este cel mai bun mod de a vizualiza rezultatele analizelor de sânge în timp, astfel încât să puteți monitoriza rapid evoluția acestora și să faceți schimbări în stilul de viață înainte de a observa un declin al sănătății sau de a prezenta simptome. De fapt, este cel mai eficient mod de a lua măsuri timpurii pentru a vă menține sănătatea.

De ce nu sunt toate rezultatele de laborator ATL?

Ar trebui să fie! Compilarea tendințelor este, de obicei, o sarcină care necesită mult timp. Dumneavoastră sau furnizorul dumneavoastră de servicii medicale ar trebui să colectați toate rapoartele de laborator și să trasați rezultatele pe un grafic ușor de înțeles. Este rar ca un furnizor de servicii medicale sau o persoană să facă acest lucru chiar și pentru cele mai comune analize.

Când un rezultat de laborator „normal” nu este suficient de bun

Un mod obișnuit de a raporta rezultatele testelor de laborator este de a preciza pur și simplu dacă rezultatul a fost „normal” sau „anormal” și apoi de a oferi intervale detaliate de „normalitate”.

Dacă v-ați făcut vreodată analize de sânge (cum ar fi cele pentru colesterol, glicemie și altele), probabil că v-ați vizitat ulterior medicul și vi s-a spus că rezultatul analizei a fost „normal” sau „anormal”. Este posibil chiar să fi analizat propriul raport de laborator – singur sau împreună cu o persoană avizată – și să fi fost în măsură să interpreteze că parametrul respectiv se încadrează sau nu în intervalul „normal”. Dar aceste intervale „normale” pentru multe analize de sânge sunt foarte largi și reprezintă medii. Intervalul „normal” poate fi sau nu „normal” pentru dumneavoastră.

Intervalul „normal” poate fi normal pentru dumneavoastră, dar s-ar putea să nu fie!

Deoarece intervalele normale sunt, de obicei, largi, este posibil să credeți că rezultatul dumneavoastră este „normal”, chiar dacă abia se încadrează în intervalul normal (adică se află la capătul superior sau inferior al intervalului normal). Aceasta poate fi o informație foarte importantă pentru dumneavoastră și poate indica o problemă de sănătate iminentă.  Nu v-ar plăcea să observați o schimbare în starea dumneavoastră de sănătate atunci când aceasta este doar pe hârtie, dar nu vă afectează încă sănătatea? Graficul ATL vă permite să faceți exact acest lucru!

La ce trebuie să fim atenți atunci când analizăm graficele ATL

Frumusețea LTE constă în faptul că este evident din punct de vedere vizual dacă sănătatea dumneavoastră merge în direcția corectă sau greșită. Graficul face toată munca grea în locul dvs și nu trebuie să ghiciți cât de sănătos sunteți sau să căutați printre rezultatele vechi de laborator pentru a găsi date pentru comparație.

Câteva semne de avertizare că sănătatea dumneavoastră este în pericol și că ar trebui să vă consultați medicul:

– un salt brusc în intervalul de sănătate cu risc ridicat

– un salt brusc către un interval de sănătate cu risc ridicat

Ce se întâmplă dacă furnizorul dumneavoastră de servicii medicale nu vă arată rezultatele pe un grafic ATL?

Nu toți furnizorii de servicii medicale au timpul sau tehnologia necesară pentru a prezenta rezultatele pe o diagramă ATL. La noi, datorită laboratorului de cercetare Pro Vitam, acest lucru este posibil. Dacă aveți rezultatele de laborator la noi din 2008, puteți obține rezultatele ATL la cerere. Rezultatele ATL sunt prezentate în mod implicit în fila de evaluare a rezultatelor din pachetul nostru ProHealth. Dacă doriți să vedeți toate rezultatele analizelor pe care le-ați efectuat la noi în format ATL (dacă aveți cel puțin două determinări pe o analiză), vă vom furniza raportul ATL.

Cât de des ar trebui să fac un test de sânge?

Graficele ATL sunt evident mai utile atunci când trebuie să comparați mai multe rezultate în timp. Frecvența analizelor de sânge recomandate poate varia foarte mult în funcție de vârstă și de starea de sănătate, dar peste 30 de ani, este o idee bună să faceți analize de laborator cel puțin o dată pe an dacă doriți să vă urmăriți starea de sănătate și să găsiți schimbări în stilul de viață care să vă îmbunătățească sănătatea.

La PROMEDICAL CENTER, pacienții noștri pot solicita diagramele ATL ale rezultatelor de laborator retroactiv pentru ultimii 15 ani.

Surse de informatie:

Trended Lab Results Are a Must!