Diabetul

Diabetul

Ce este diabetul?

Diabetul este o afecțiune comună care afectează oamenii de toate vârstele. Există mai multe forme de diabet, dar tipul 2 este cel mai frecvent. O combinație complexă de strategii de tratament poate ajuta la gestionarea afecțiunii pentru a duce o viață sănătoasă și a preveni complicațiile. Diabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge (glucoza) este prea mare. Se dezvoltă atunci când pancreasul tău nu produce suficientă insulină sau deloc, sau când organismul tău nu răspunde corect la efectele insulinei. Cele mai multe forme de diabet sunt cronice (pe toată viața), și așa cum s-a menționat anterior, toate formele sunt gestionabile cu ajutorul medicamentelor și/sau schimbărilor de stil de viață. Glucidoza (zahărul) provine în principal din carbohidrații din alimente și băuturi. Este principala sursă de energie a organismului tău. Sângele tău transportă glucoza către toate celulele corpului tău pentru a o utiliza ca sursă de energie. Când glucoza se află în fluxul sanguin, are nevoie de ajutor, să-i spunem de data aceasta „cheia” pentru a ajunge la destinația sa finală. Această cheie este insulina (un hormon). Dacă pancreasul tău nu produce suficientă insulină sau organismul tău nu o folosește corect, glucoza se acumulează în sângele tău, cauzând niveluri crescute de zahăr din sânge (hiperglicemie). În timp, având niveluri constante ridicate de glucoză în sânge poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi boala cardiacă, deteriorarea nervilor și probleme la nivelul ochilor. 

Care sunt tipurile de diabet? 

Există mai multe tipuri de diabet. Cele mai comune forme includ:

 • Diabet de tip 2: în acest caz, corpul tău nu produce suficientă insulină și/sau celulele corpului tău nu răspund normal la insulină (rezistența la insulină). Acesta este cel mai comun tip de diabet. Afectează în principal adulții, dar poate apărea și la copii.
 • Pre-diabet: acesta este stadiul înainte de diabetul de tip 2. Nivelurile tale de glucoză din sânge sunt mai mari decât normalul, dar nu suficient de mari pentru a fi diagnosticat oficial cu diabet de tip 2.
 • Diabet de tip 1: Acest tip de diabet este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele pancreasului care produc insulină din motive necunoscute. Până la 10% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 1. De obicei, este diagnosticat la copii și tineri adulți, dar poate apărea la orice vârstă.
 • Diabet gestațional: acest tip se dezvoltă în principal în timpul sarcinii. Diabetul gestațional obișnuit dispare după naștere. Cu toate acestea, dacă aveți diabet gestațional, sunteți expus unui risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.
 • Diabet de tip 3c: Acesta apare atunci când pancreasul tău suferă daune (în afară de daunele autoimune), ceea ce afectează capacitatea sa de a produce insulină. Pancreatita, cancerul pancreatic, fibroza chistică și hemocromatoza pot duce toate la daune ale pancreasului care cauzează diabet. Îndepărtarea pancreasului (pancreatectomie) duce, de asemenea, la tipul 3c. Cât de frecvent este diabetul? Diabetul este o afecțiune comună. Aproximativ 37,3 milioane de oameni din Statele Unite au diabet, ceea ce reprezintă aproximativ 11% din populație. Diabetul de tip 2 este o boală națională, numărul de pacienți la suta de locuitori s-a triplat în ultimii douăzeci de ani și în Ungaria. Aici, 8% dintre persoanele cu vârsta între 19 și 70 de ani sunt afectate. Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă, reprezentând 90% până la 95% din toate cazurile de diabet. Aproximativ 537 de milioane de adulți din întreaga lume au diabet. Experții prevăd că acest număr va crește la 643 de milioane până în 2030 și 783 de milioane până în 2045. 

SIMPTOME ȘI CAUZE 

Gravitatea simptomelor poate varia în funcție de tipul de diabet pe care îl aveți. Aceste simptome sunt de obicei mai intense în diabetul de tip 1 decât în diabetul de tip 2.

 Care sunt simptomele diabetului?

 • Sete crescută și gură uscată.
 • Urinare frecventă.
 • Oboseală.
 • Vedere încețoșată.
 • Pierderea inexplicabilă în greutate.
 • Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare.
 • Rănile sau tăieturile care se vindecă lent.
 • Infecții frecvente ale pielii și/sau ale vaginului.

 Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți aceste simptome sau copilul dumneavoastră le are. Detalii suplimentare despre simptomele în funcție de tipul de diabet includ:

 • Diabet de tip 1: Simptomele diabetului de tip 1 (T1D) pot apărea rapid – în câteva săptămâni sau luni. Puteți dezvolta și alte simptome care sunt semne ale unei complicații grave numită cetoacidoză diabetică (DKA). DKA este o afecțiune gravă și necesită tratament medical imediat. Simptomele DKA includ vărsături, dureri de stomac, respirație cu miros de fructe și respirație dificilă.
 • Diabet de tip 2 și pre-diabet: Este posibil să nu aveți deloc simptome, sau să nu le observați deoarece se dezvoltă lent. Analizele de sânge de rutină pot arăta un nivel ridicat de zahăr din sânge înainte de a recunoaște simptomele. Un alt posibil semn al pre-diabetului este întunecarea pielii în anumite părți ale corpului (acanthosis nigricans).
 • Diabet gestațional: De obicei nu veți observa simptome ale diabetului gestațional. Medicul dumneavoastră vă va testa pentru diabetul gestațional între săptămânile 24 și 28 ale sarcinii.
 • Care sunt cauzele diabetului? 
 • Prea multa glucoză circulând în fluxul sanguin cauzează diabetul, indiferent de tip. Cu toate acestea, motivul pentru care nivelurile tale de glucoză din sânge sunt ridicate diferă în funcție de tipul de diabet. 

Cauzele diabetului includ:

 • Rezistența la insulină: Diabetul de tip 2 rezultă în principal din rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când celulele din mușchi, grăsime și ficatul tău nu răspund așa cum ar trebui la insulină. Mai multe factori și condiții contribuie la diferite grade de rezistență la insulină, inclusiv obezitatea, lipsa de activitate fizică, dieta, dezechilibrele hormonale, genetica și anumite medicamente.
 • Boală autoimună: Diabetul de tip 1 și LADA se întâmplă atunci când sistemul tău imunitar atacă celulele pancreasului care produc insulină.
 • Dezechilibre hormonale: În timpul sarcinii, placenta eliberează hormoni care cauzează rezistența la insulină. Puteți dezvolta diabet gestațional dacă pancreasul dumneavoastră nu poate produce suficientă insulină pentru a depăși rezistența la insulină. Alte condiții legate de hormoni, cum ar fi acromegalia și sindromul Cushing, pot cauza, de asemenea, diabet de tip 2.
 • Daune pancreatice: Daunele fizice la pancreasul dumneavoastră – dintr-o condiție, chirurgie sau vătămare – pot afecta capacitatea sa de a produce insulină, rezultând diabet de tip 3c.
 • Mutații genetice: Anumite mutații genetice pot cauza MODY și diabet neonatal.

 Utilizarea pe termen lung a unor medicamente specifice poate duce, de asemenea, la diabet de tip 2, inclusiv medicamentele pentru HIV/SIDA și corticosteroizi.

Care sunt complicațiile diabetului? 

Diabetul poate duce la complicații acute (bruște și severe) și pe termen lung, în principal din cauza nivelurilor extreme sau prelungite de zahăr din sânge.

Complicațiile acute ale diabetului 

Complicațiile acute ale diabetului care pot pune viața în pericol includ:

 • Starea hiperosmolară hiperglicemică (HHS): Această complicație afectează în principal persoanele cu diabet de tip 2. Apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt foarte ridicate (peste 600 de miligrame pe decilitru sau mg/dL) pentru o perioadă lungă de timp, ducând la deshidratare severă și confuzie. Necesită tratament medical imediat.
 • Cetoacidoza diabetică (DKA): Această complicație afectează în principal persoanele cu diabet de tip 1 sau cu diabet de tip 1 nedetectat. Apare atunci când corpul dumneavoastră nu are suficientă insulină. Dacă corpul dumneavoastră nu are insulină, nu poate utiliza glucoza pentru energie, așa că descompune grăsimea în schimb. Acest proces eliberează în cele din urmă substanțe numite cetoane, care fac sângele dumneavoastră acid. Acest lucru cauzează respirație dificilă, vărsături și pierderea cunoștinței. DKA necesită tratament medical imediat.
 • Hipoglicemia severă (hipoglicemia): Hipoglicemia apare atunci când nivelul de zahăr din sânge scade sub intervalul considerat sănătos pentru tine. Hipoglicemia severă este zahărul din sânge foarte scăzut. Afectează în principal persoanele cu diabet care folosesc insulină. Semnele includ vedere încețoșată sau dublă, nepricepere, dezorientare și convulsii. Necesită tratament cu glucagon de urgență și/sau intervenție medicală.

Complicațiile pe termen lung ale diabetului 

Nivelul glucosei din sânge, care rămâne ridicată pentru prea mult, timp pot deteriora țesuturile și organele corpului dumneavoastră. Acest lucru se datorează în principal deteriorării vaselor de sânge și nervilor care susțin țesuturile corpului dumneavoastră. Problemele cardiovasculare (inimă și vase de sânge) sunt cel mai comun tip de complicație pe termen lung a diabetului.

Acestea includ:

 • Boala arterelor coronariene.
 • Infarct miocardic.
 • Accident vascular cerebral.
 • Ateroscleroza. 

Alte complicații ale diabetului includ:

 • Deteriorarea nervilor (neuropatie), care poate provoca amorțeală, furnicături și/sau durere.
 • Nefropatia, care poate duce la insuficiență renală sau la necesitatea de dializă sau transplant.
 • Retinopatia, care poate duce la orbire.
 • Afecțiuni ale picioarelor legate de diabet.
 • Infecții ale pielii.
 • Amputări.
 • Disfuncții sexuale cauzate de deteriorarea nervilor și vaselor de sânge, cum ar fi disfuncția erectilă sau uscăciunea vaginală.
 • Gastropareză.
 • Pierderea auzului.
 • Probleme de sănătate orală, cum ar fi boala gingiilor (parodontita). 

Trăind viața cu diabet poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală. Persoanele cu diabet au de două până la trei ori mai multe șanse de a avea depresie decât persoanele fără diabet.

Cum se diagnostichează diabetul?

 Putem diagnostica cu ușurință diabetul verificând nivelul de glucoză într-un test de sânge. Trei teste pot măsura nivelul de glucoză din sânge:

 • Testul de glucoză în sânge pe nemâncate: Pentru acest test, nu trebuie să mâncați sau să beți nimic în afară de apă (post) timp de cel puțin opt ore înainte de test. Deoarece alimentele pot afecta în mod semnificativ zahărul din sânge, acest test vă permite furnizorului dumneavoastră să vadă nivelul dumneavoastră de zahăr din sânge de bază.
 • Testul aleator de glucoză din sânge: „Aleator” înseamnă că puteți face acest test în orice moment, indiferent dacă ați postit sau nu.
 • A1c: Acest test, numit și testul de hemoglobină glicată sau testul de hemoglobină glicozilată, furnizează nivelul mediu de glucoză din sânge în ultimele două până la trei luni.
 • Pentru a verifica și diagnostica diabetul gestațional, medicii recomandă un test oral de toleranță la glucoză.
 • Următoarele rezultate ale testelor indică de obicei dacă nu aveți diabet, aveți pre-diabet sau aveți diabet. Aceste valori pot varia ușor. În plus, ne putem baza mai mult pe un test pentru a diagnostica diabetul. 

Tip de test

Normal (mg/dl)

Pre-diabet (mg/dl)

Diabet (mg/dl)

Testul de glucoză din sânge pe nemâncate

Mai puțin de 100

De la 100 până la 125

126 sau mai mare

Testul aleator de glucoză din sânge

Nu este aplicabil

Nu este aplicabil

200 sau mai mare (cu simptome clasice de hiperglicemie sau criză hiperglicemică)

Hemoglobină A1c

Mai puțin de 5,7%

De la 5,7% până la 6,4%

6,5% sau mai mare

Cum se gestionează diabetul?

 Diabetul este o afecțiune complexă, așa că gestionarea sa implică mai multe strategii. În plus, diabetul afectează fiecare persoană în mod diferit, așa că planurile de gestionare sunt personalizate. Cele patru aspecte principale ale gestionării diabetului includ:

 • Monitorizarea zahărului din sânge: Credem că monitorizarea nivelului de zahăr din sânge (glucoză) este cheia pentru a determina cât de bine funcționează planul dumneavoastră de tratament actual. Vă oferă dumneavoastră și nouă informațiile necesare pentru a gestiona diabetul în viața de zi cu zi, uneori chiar la nivel orar. Puteți să vă monitorizați singuri nivelurile cu verificări frecvente folosind un medidor de glucoză și o lancetă și/sau cu un monitor continuu de glucoză (CGM). Împreună, putem determina intervalul optim al zahărului din sânge pentru dumneavoastră.
 • Medicamentele orale pentru diabet: Medicamentele orale pentru diabet (luate pe cale orală) ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge la persoanele care au diabet, dar încă produc insulină în cantități limitate – în principal persoanele cu diabet de tip 2 și prediabet. Persoanele cu diabet gestațional pot avea nevoie, de asemenea, de medicamente orale. Există mai multe tipuri diferite. Metformina este cea mai obișnuită.
 • Insulina: Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să se injecteze cu insulină sintetică pentru a supraviețui și pentru a gestiona diabetul. Unele persoane cu diabet de tip 2 pot avea, de asemenea, nevoie de insulină. Există mai multe tipuri diferite de insulină sintetică. Fiecare începe să acționeze la diferite viteze și persistă în corpul dumneavoastră pentru perioade diferite de timp. Cele patru principale modalități de administrare a insulinei includ injecții cu seringă (injecții), stilouri de insulină, pompe de insulină și insulină inhalată cu acțiune rapidă.
 • Dietă: Planificarea meselor și alegerea unei diete sănătoase pentru dumneavoastră sunt aspecte cheie ale gestionării diabetului, deoarece alimentele au un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Dacă luați insulină, numărarea carbohidraților din alimentele și băuturile pe care le consumați este o parte importantă a gestionării. Cantitatea de carbohidrați pe care o consumați determină câtă insulină aveți nevoie la mese. Obiceiurile alimentare sănătoase vă pot ajuta, de asemenea, să vă gestionați greutatea și să reduceți riscul de boli de inimă.
 • Exercițiu: Activitatea fizică crește sensibilitatea la insulină (și ajută la reducerea rezistenței la insulină), astfel că exercițiile regulate sunt o parte importantă a gestionării pentru toate persoanele cu diabet.

Datorită riscului crescut de boli de inimă, este, de asemenea, important să mențineți:

 • Greutatea în limite sănătoase.
 • Tensiunea arterială în limite sănătoase.
 • Colesterolul în limite sănătoase.

Cum pot preveni diabetul?

Nu puteți preveni forme de diabet autoimune și genetice. Cu toate acestea, există câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a vă reduce riscul de a dezvolta prediabet, diabet de tip 2 și diabet gestațional, inclusiv:

 • Adoptați o dietă sănătoasă, precum dieta mediteraneană.
 • Fiți activi fizic. Faceți activități fizice pentru cel puțin 30 de minute pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână.
 • Lucrați la obținerea unei greutăți sănătoase pentru dumneavoastră.
 • Gestionați stresul.
 • Limitați consumul de alcool.
 • Asigurați-vă că dormiți suficient (de obicei 7 până la 9 ore) și căutați tratament pentru tulburările de somn.
 • Renunțați la fumat.
 • Luați medicamentele conform indicațiilor furnizate de medic pentru a gestiona factorii de risc existenți pentru bolile de inimă.

Este important de menționat că există factori de risc pentru diabet pe care nu îi puteți schimba, cum ar fi genetica/istoricul familial, vârsta și rasa. Trebuie să știți că diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă care implică mulți factori contributivi.

Care este prognosticul pentru diabet?

Prognosticul (perspectiva) pentru diabet variază în mod semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv:

 • Tipul de diabet.
 • Cât de bine gestionați afecțiunea în timp și accesul dumneavoastră la îngrijirea pentru diabet.
 • Vârsta la momentul diagnosticului/durata de timp de când aveți diabet.
 • Dacă aveți și alte afecțiuni de sănătate.
 • Dacă dezvoltați complicații ale diabetului.

Niveluri cronice ridicate ale zahărului din sânge pot provoca complicații severe, care sunt de obicei ireversibile. Mai multe studii au arătat că nivelurile cronice ridicate ale zahărului din sânge netratate reduc speranța de viață și înrăutățesc calitatea vieții.

În lume, diabetul se află printre principalele cauze de deces. Un număr mare de persoane cu diabet vor muri din cauza unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, este important să știți că puteți trăi o viață sănătoasă cu diabet. Iată câteva elemente cheie pentru o prognostic mai bun:

 • Schimbări ale stilului de viață.
 • Exerciții fizice regulate.
 • Schimbări în alimentație.
 • Monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge.

Studiile arată că persoanele cu diabet ar putea reduce riscul de complicații prin menținerea constantă a nivelurilor A1c sub 7%.

Când ar trebui să consult medicul?

Dacă nu ați primit un diagnostic de diabet, ar trebui să consultați un medic dacă aveți oricare dintre simptomele diabetului, cum ar fi setea crescută și urinarea frecventă.

Dacă aveți diabet, ar trebui să vedeți în mod regulat un medic care vă ajută să gestionați diabetul (cum ar fi un endocrinolog).

Un mesaj de la clinica Promedical

A fi diagnosticat cu diabet este un eveniment care schimbă viața, dar nu înseamnă că nu puteți trăi o viață fericită, sănătoasă și plină. Gestionarea diabetului implică îngrijire și diligență constante. Deși este posibil să vă simțiți foarte copleșiți la început, în timp veți avea o înțelegere mai bună a gestionării afecțiunii și veți fi mai conectați cu propriul corp.

Asigurați-vă că vedeți în mod regulat medicul. Gestionarea diabetului implică o echipă de profesioniști medicali, prieteni și familie de partea dumneavoastră. Nu ezitați să apelați la ajutorul lor dacă aveți nevoie.

Surse de informatie:

Beyond Type 1. Forms of Diabetes. (https://beyondtype1.org/other-forms-of-diabetes/) Accessed 2/17/2023.

Centers for Disease Control and Prevention. Diabetes. (https://www.cdc.gov/diabetes/index.html) Accessed 2/17/2023.

Centers for Disease Control and Prevention. National Diabetes Statistics Report 2020. (https://www.cdc.gov/diabetes/pdfs/data/statistics/national-diabetes-statistics-report.pdf) Accessed 2/17/2023.

Merck Manual: Consumer Version. Diabetes Mellitus (DM). (https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-dm-and-disorders-of-blood-sugar-metabolism/diabetes-mellitus-dm?query=diabetes) Accessed 2/17/2023.

Sapra A, Bhandari P. Diabetes Mellitus. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/) 2022 Jun 26. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Accessed 2/17/2023.

U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diabetes. (https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/) Accessed 2/17/2023.

U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. What is Diabetes? (https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes) Accessed 2/17/20