Tot ce trebuie să știți despre examinarea cu ultrasunete

Tot ce trebuie să știți despre examinarea cu ultrasunete

Ecografia este o metodă imagistică prin care se examineaza diferite organe ale corpului uman. În prezent, reprezintă cea mai des utilizată metodă din imagistica medicală şi aceasta datorită numeroaselor avantaje de care dispune: nu este nocivă, nu are efecte adverse, este neinvazivă, nedureroasă, rapidă, simplă, sigură şi uşor de efectuat. Este informativă, dar şi destul de ieftină comparativ cu alte metode imagistice. Examinarea cu ultrasunete nu implică intervenții medicale sau chirurgicale (adică este non-invazivă), nu prezintă riscuri de radiații și este nedureroasă.

Ultrasunetele sunt nişte vibraţii mecanice cu frecvenţa de peste 20.000 Hz, ceea ce le face imperceptibile auzului uman. Nu dăunează sub nici o formă organelor care le captează, iar viteza de propagare a undelor este influenţată direct de densitatea organului pe care sonda o traversează. Cu ajutorul unui program pe calculator, aceste informaţii sunt transformate în imagini alb-negru, pe care ulterior, medicul le interpretează.

Examinarea cu ultrasunete este utilizată în numeroase domenii, inclusiv pentru investigarea organelor abdominale și pelvine, a inimii, a sistemului vascular, a mușchilor și a articulațiilor. Cu ajutorul examinării cu ultrasunete pot fi identificate numeroase afecțiuni, cum ar fi tumori, inflamații, anomalii tisulare, chisturi sau alte anomalii. 

Examinarea cu ultrasunete este folosită în diagnosticul și tratamentul diferitelor afecțiuni, inclusiv pentru evaluarea cancerului de sân, a ovarelor, a prostatei, a pancreasului și a vezicii biliare, precum și pentru diagnosticarea leziunilor musculare, a tendoanelor și a articulațiilor. În timpul examinării ecografice, pacientul stă relaxat, în poziţia pe care medicul o indică. Zona care urmează a fi examinata este acoperită cu un gel transparent care are rolul de a transmite eficient undele sonore de la transductor către organul analizat.

Imaginile ecografice se obţin în timp real, fiind uşor de vizualizat şi de analizat structura, mişcarea, dar şi posibilele disfuncţii ale următoarelor părţi ale corpului uman:

  • vasele mari (aorta, arterele renale, arterele iliace, vena porte, etc);
  • ganglionii limfatici;
  • glandele mamare;
  • organele pelviene (uter, ovare, prostată);
  • sarcină.
  • glanda tiroidă și glandele paratiroide;
  • inimă;
  • organele abdominale (ficat, vezică biliară, splină, pancreas, rinichi, vezică urinară);
  • testicule;

Promedical Clinic este un specialist de vârf în examinările cu ultrasunete. Cu ajutorul medicilor noștri experimentați și a celor mai moderne echipamente cu ultrasunete, oferim pacienților noștri investigații de înaltă calitate și diagnoze precise. În timpul examinării cu ultrasunete, medicii noștri se străduiesc să ofere cea mai înaltă calitate a îngrijirii medicale și să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților în cea mai mare măsură posibilă.

Medicii noștri

Dr Terza Lívia- Mária
Dr. Cristina Mureșan