Labor Trend Elemzés (LTE)

Labor Trend Elemzés (LTE)

Labor Trend Elemzés (LTE), labor eredményei és egészségtörténete grafikusan ábrázolva.

Egészsége érdekében laboratóriumi eredményeinek időbeni változásának követése is fontos lehet!

Ugye ön is szeretné időben észlelni a változást az egészségében, amikor az még az csak az analízisein látszik, de még nincs hatással az egészségére? A LTE diagram éppen ezt teszi önnek lehetővé!

Mit jelent a laboreredmények változásának követése, a labor trend elemzés (LTE)?

Az LTE – Labor Trend Elemzés egyszerűen a vérvizsgálati eredmények időbeli vizuális megjelenítését mutatják, általában pontdiagram formátumban, ahol az idő az X tengelyen (vízszintesen), a laboranalízis értékek pedig az Y tengelyen (függőlegesen) vannak ábrázolva (1. ábra).

1. ábra – Páciens vércukor szintjének változása

Az LTE -Labor Trend Elemzés a legjobb módja annak, hogy megtekinthesse vérvizsgálati eredményeit az idő múlásával, így gyorsan megfigyelheti azok alakulását, és életmódbeli változtatásokat hajthat végre, még mielőtt egészsége romlását észlelné, vagy tüneteket tapasztalna. Valójában ez a leghatékonyabb módja annak, hogy idejében cselekedjen az egészsége megőrzése érdekében. Példaként, a fenti vércukorszint labortrendből (1. ábra) látható II. típusú diabétesz kialakulásának gyanúja.

Miért nem minden laboratóriumi eredmény LTE?

Pedig azok kellene legyenek! A trendek összeállítása általában egy időigényes feladat. Önnek vagy egészségügyi szolgáltatójának az összes laboratóriumi jelentést össze kell gyűjtenie, és az eredményeket egy könnyen érthető diagramon kell ábrázolnia. Ritka az olyan egészségügyi szolgáltató vagy személy, aki ezt elvégzi. Sajnos, még a leggyakrabban használt elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerek sem tárolják és jelentik a laborvizsgálati adatokat ilyen módon.

Amikor a „normális” laboreredmény nem elég jó

A laboratóriumi tesztek eredményeinek jelentésének tipikus módja az, hogy egyszerűen megadják, hogy az eredmény „normális” vagy „rendellenes” volt-e, majd megadja a „normál” részletes tartományait is.

Ha volt valaha vérvizsgálata (például koleszterin-, vércukorszint és egyéb), akkor ezt követően valószínűleg felkereste kezelőorvosát, és azt hallotta, hogy a teszt eredménye „normális” vagy „kóros”. Lehet, hogy még a saját laboratóriumi leletét is átnézte – egyedül vagy egy hozzáértő személlyel –, és képes volt azt értelmezni, hogy az adott parameter vagy beleesik a „normális” tartományba, vagy nem. De ezek a „normális” tartományok sok vérvizsgálatnál nagyon szélesek, és átlagokat jelentenek. A „normális” tartomány lehet, hogy „normális” az Ön számára, de lehet, hogy nem.

A „normális” tartomány lehet, hogy normális az Ön számára, de lehet, hogy mégsem az!

Mivel a normál tartományok általában szélesek, Ön úgy gondolhatja, hogy az eredménye„normális”, bár alig van a normál tartományban (pl. annak felső vagy alsó határán mozog). Ez nagyon fontos információ lehet az Ön számára, és egy közelgő egészségügyi problémát jelezhet.  Ugye Ön is szeretné észlelni a változást egészségedben, amikor az még az csak papíron van, de még nincs hatással az egészségére? A LTE diagram éppen ezt teszi Önnek lehetővé!

Mire figyeljen a LTE diagramok elemzésekor

A LTE szépsége abban rejlik, hogy vizuálisan is nyilvánvaló, ha az egészsége jó vagy rossz irányba halad. A diagram elvégzi az összes kemény munkát ön helyett, és nem kell találgatnia, hogy mennyire egészséges, és nem kell visszalapoznia a labor eredményeit, leleteit, hogy összehasonlítás céljából régi adatokat keressen.

2. ábra – Páciens PSA szintjének változása

Néhány figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy egészsége veszélyben van, és konzultálnia kell egészségügyi szolgáltatójával:

  • Hirtelen ugrás a magas kockázatú egészségügyi tartományba (3. ábra)

Folyamatos emelkedés a magasabb kockázatú egészségügyi tartomány felé (1. ábra)

3. ábra – Páciens IgE szintjének változása

Mi van akkor, ha egészségügyi szolgáltatója nem mutatja meg az eredményeit LTE diagramon?

Nem minden egészségügyi szolgáltatónak van ideje vagy technológiája ahhoz, hogy az eredményeket LTE diagrammon bemutassa. Nálunk a Pro Vitam kutatólabor jóvoltából ez lehetséges. Amennyiben 2008 óta volt nálunk laboreredménye, külön kérésre megkaphatja LTE eredményeit. A LTE eredményeket alapértelmezettként kiadjuk a ProHealth csomagunk eredménykiértékelő lapján. Amennyiben szeretné az összes eddig nálunk végzett eredményeit LTE formátumban látni (amennyiben egy paramétert legalább kétszer meghatároztunk), az LTE diagrrammokat elkészítjük önnek.

Milyen gyakran kell vérvizsgálatot végeznem?

A LTE diagrammok természetesen hasznosabbak, ha több eredményt kell összehasonlítani az idő múlásával. A javasolt vérvizsgálatok gyakorisága  nagyban változhat kortól és egészségi állapottól függően, de 30 év felett legalább évente érdemes laboratóriumi vizsgálatokat elvégeztetni, ha kézben szeretné tartani egészségének alakulását, és megtalálni azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyek javítják egészségét.

FORRÁS, IRODALOM:

Trended Lab Results Are a Must!