Tot ce trebuie să știm despre accidentul vascular cerebral.

Tot ce trebuie să știm despre accidentul vascular cerebral.

Să trecem direct la subiect, cel mai important lucru: supraviețuirea pacienților care suferă un accident vascular cerebral depinde în mare măsură de rapiditatea cu care primesc îngrijire medicală. Toată lumea ar trebui să știe ce simptome să recunoască și când să cheme imediat o ambulanță.

Accidentul vascular cerebral este a doua cea mai comună cauză de deces și a treia cea mai frecventă cauză de dizabilitate. Populația Europei de Est, adică cei 350 de milioane de locuitori ai fostul blocului socialist, este deosebit de expusă riscului, deoarece factorii de risc ai bolii – tensiunea arterială crescută, fumatul și obezitatea – sunt mult mai prezenți în această populație decât în statele occidentale. Se estimează că în această regiune aproximativ 4-5 mii de pacienți sunt internați în spital în fiecare an pentru accident vascular cerebral (AVC) la un milion de locuitori. De-a lungul istoriei, personalități cunoscute au căzut victime ale accidentului vascular cerebral, precum Lenin, faraonul Ramses al II-lea, Händel, Stalin, Goya, Dickens, Pasteur, Churchill, Berlioz, Voltaire și Fellini. 

O lovitură gravă

Accidentul vascular cerebral era cunoscut chiar și de grecii antici: îl considerau un eveniment neașteptat și incontrolabil. Prin urmare, ei numeau boala „plesso”, ceea ce înseamnă „lovit de fulger”. Numele actual al bolii datează din secolul al XVI-lea, când accidentul vascular cerebral era considerat ca o pedeapsă divină (termenul englez „stroke” înseamnă lovitură sau bătaie). Astăzi, folosim acest termen pentru a descrie în mod general accidentele cerebrale vasculare, adică tulburările funcționale cauzate de tulburările circulației sanguine în creier. În 80-85% din cazuri de accident vascular cerebral, circulația de sânge într-o parte a creierului este redusă din cauza înfundării vaselor de sânge, ceea ce duce la moartea anumitor zone ale creierului.

Accidentul vascular cerebral – conform definiției actuale – este caracterizat de un complex de simptome clinice care apar rapid și pot dura mai mult de 24 de ore, cauzate de tulburările de aprovizionare cu sânge ale creierului și de schimbări în vasele de sânge cerebrale. Dacă semnele neurologice dispar în termen de 24 de ore, vorbim despre o ischemie cerebrală tranzitorie (ITC). La începutul secolului al XXI-lea, aproximativ 1,1 milioane de europeni sufereau un accident vascular cerebral în fiecare an, iar aproximativ 80% dintre acestea erau accidente vasculare cerebrale ischemice. Cu toate că incidența globală a accidentului vascular cerebral este în scădere, proporția de cazuri crește în rândul adulților tineri, deci strategiile de prevenire trebuie îmbunătățite.

Importanța accidentului vascular cerebral pentru sănătatea publică este semnificativă și în țara noastră: anual, se produc între 40.000 și 50.000 de cazuri de accident vascular cerebral, față de 16.000 de atacuri de cord. 70-80% dintre cei care suferă de infarct miocardic au șanse să ducă o viață normală, în timp ce doar unul din zece supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, ceea ce este o valoare serioasă. De aceea, specialiștii consideră că este mai ușor să previi accidentul vascular cerebral decât să supraviețuiești. De aceea, prevenirea accidentului vascular cerebral este foarte importantă, cu următoarele puncte cheie:

  • exerciții regulate,
  • renunțarea la fumat,
  • tratamentul eficient al hipertensiunii arteriale
  • și gestionarea adecvată a tulburărilor de ritm cardiac. 

Cauzele declanșatoare

La fel ca în cazul bolilor ischemice ale inimii, ateroscleroza este principalul factor în spatele accidentului vascular cerebral. Plăcile de aterom se acumulează în artera carotidă, care furnizează sânge pe o mare parte a creierului, blocând fluxul de sânge sau eliberând cheaguri de sânge care pot bloca complet circulația de sânge. Un accident vascular cerebral poate fi declanșat și atunci când cheaguri de sânge se desprind în inimă sau valvele inimii și ajung în vasele de sânge cerebrale. Acest proces afectează în special pacienții care au suferit intervenții chirurgicale la inimă sau suferă de fibrilație atrială, un tip de aritmie cardiacă. Prin urmare, infarctul cerebral și infarctul miocardic sunt două boli înrudite, care au ca sursă comună ateroscleroza. Deși accidentul vascular cerebral începe brusc și se dezvoltă rapid, dezvoltarea sa este rezultatul decadelor de tulburări patologice ale arterelor. În spatele accidentului vascular cerebral ischemic (cauzat de înfundarea vaselor cerebrale) se află peste două sute de factori de risc, iar cu cât se acumulează mai mulți factori de risc, cu atât este mai mare probabilitatea apariției accidentului vascular cerebral.

Timpul = țesut cerebral

Cum poate fi observat dacă cineva suferă de un accident vascular cerebral? Înainte de apariția accidentului vascular cerebral, pacienții pot experimenta adesea tulburări temporare ale vorbirii sau vederii, furnicături la nivelul membrelor, care dispar după câteva minute. Aceste tulburări temporare de circulație – numite medical „atacuri ischemice tranzitorii” (AIT) – sunt „vestibulul” accidentului vascular cerebral. Dacă pacienții prezintă aceste simptome amenințătoare, dar nu le iau în serios și nu solicită imediat ajutor medical – cum ar fi mărirea intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea îngustării arterelor carotide sau tratamentul aritmiilor cardiace – accidentul vascular cerebral ar putea fi prevenit. Din păcate, în majoritatea cazurilor, pacienții nu iau în serios aceste simptome amenințătoare și, din cauza asta, mai târziu devin victime ale accidentului vascular cerebral.

Simptomele unui accident vascular cerebral sunt destul de semnificative. Slăbiciunea sau paralizia unei părți al corpului, pierderea temporară a vederii la un ochi, vedere dublă, pierderea câmpului vizual, dificultăți de înțelegere a vorbirii, dificultăți în formarea cuvintelor, confuzie, amețeală, dureri de cap sau pierderea bruscă a conștienței pot toate să indice suspiciunea de accident vascular cerebral. Dacă un membru al familiei sau cineva din jurul dvs. zâmbește bizar – cu jumătate de față – îi este dificil să repete chiar și o propoziție simplă sau nu poate să-și ridice ambele brațe, trebuie să sunați imediat la serviciul de ambulanță.

În cazul accidentului vascular cerebral, trebuie să concurați cu timpul, deoarece într-o oră netratată, creierul îmbătrânește cu trei ani și jumătate, în fiecare minut, 2 milioane de neuroni mor, iar aproximativ 700 de kilometri de fibre nervoase dispar în fiecare oră. Prin urmare, pacientul cu accident vascular cerebral trebuie transportat imediat la spital – preferabil la un „centru de accident vascular cerebral”, deoarece conform cercetărilor internaționale, doar trei ore sunt disponibile pentru dizolvarea cheagurilor de sânge, de la primele simptome. Accentul se pune pe rapiditate, deoarece intervenția realizată în timp util poate reduce semnificativ mortalitatea, severitatea și numărul de sechele. Fiecare minut contează, deoarece, așa cum se spune în cercurile medicale, timpul este echivalent cu țesutul cerebral. Prin urmare, este de o importanță crucială ca pacientul – indiferent unde se află în țară – să fie dus cât mai repede în cel mai apropiat centru specializat în accidente vasculare cerebrale, după apariția primelor simptome. 

Ce se întâmplă în spital?

Ideal, pacientul cu accident vascular cerebral este adus direct la centrul de accident vascular cerebral de către ambulanță, deoarece tratamentul imediat al accidentului vascular cerebral ischemic este cel mai eficient în cadrul secțiilor specializate în accidente vasculare cerebrale. Aceste centre permit minimizarea timpului dintre sosirea pacientului în spital și începerea tratamentului, ceea ce este crucial pentru tratamentul specializat care necesită un interval de timp restrâns.

În timpul diagnosticului, după examinarea fizică a pacientului, diferite proceduri de imagistică medicală (ultrasunete, CT, RMN) sunt utilizate pentru a determina localizarea precisă, extinderea și tipul de leziuni cerebrale, precum și pentru a distinge între originea ischemică (cauzată de înfundarea vaselor de sânge cerebrale) sau hemoragică (cauzată de sângerarea creierului). În stadiul acut, pacientul este monitorizat constant pentru starea sistemului nervos, tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația, echilibrul de fluide și electroliți, nivelul de zahăr din sânge, temperatura corpului și alte caracteristici fiziologice importante.

Paralizia și alte deteriorări cauzate de accidentul vascular cerebral pot fi prevenite sau reversibile în mod ideal cu tratamentul trombolitic intravenos. În zilele noastre, se folosește cu succes și tehnica numită „extragerea mecanică a cheagului”. Ideea acestei proceduri „high-tech” este să se elimine cheagurile care blochează fluxul de sânge în creier printr-un cateter introdus prin arteră.

Viața după accidentul vascular cerebral 

După prima fază acută a bolii, stabilizarea stării pacientului este urmată imediat de o intensă reabilitare, care își propune să atingă autonomia, vorbirea, capacitatea de a se mișca independent, cea mai bună calitate a vieții posibilă și reintegrarea pacientului în familie și societate. Este o sarcină foarte dificilă, deoarece implică o gamă variată de activități și necesită formarea unei echipe de reabilitare compusă din fizioterapeuți, terapeuți fizici, logopezi, psihologi și alți profesioniști calificați în domeniul sănătății.

În primele luni după primul accident vascular cerebral, probabilitatea unui alt accident vascular cerebral este foarte mare. Prin urmare, unul dintre aspectele cheie ale îngrijirii pentru accidentul vascular cerebral este prevenirea evenimentelor cardiovasculare repetate și a altor complicații. Pentru aceasta, pacienții cu accident vascular cerebral trebuie să participe la examinări medicale regulate și să ia anumite medicamente – cum ar fi medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, medicamentele care previn agregarea trombocitelor sau medicamentele anticoagulante. Pot fi necesare, de asemenea, intervenții chirurgicale pentru a elimina îngustarea arterelor carotide. În plus, pacientul trebuie să renunțe la obiceiurile dăunătoare anterioare, în special la fumat și consumul excesiv de alcool. Din păcate, 22% dintre bărbații care au suferit un accident vascular cerebral mor în termen de un an, precum și 25% dintre femei.

Surse de informatie:

(1) Johnson W, Onuma O, Owolabi M, Sachdev S. Stroke: a global response is needed. Bull World Health Organ. 2016;94(9):634-634A. doi:10.2471/BLT.16.181636.

(2) Dr. Csiba László: A stroke ellátás sikerei és gondjai, avagy merre tart a stroke? IME IX. évf. 8. szám. 2010. okt.

(3) Tsoucalas G, Papaioannou TG, Karamanou M. The Hippocratic Doctrine of „the Acute Brain Suffering” as the Brain Stroke. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2019;28(2):412-417. doi:10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2018.10.017.

(4) Knight-Greenfield A, Nario JJQ, Gupta A. Causes of Acute Stroke: A Patterned Approach. Radiol Clin North Am. 2019;57(6):1093-1108. doi:10.1016/j.rcl.2019.07.007.

(5) Abbott AL, Silvestrini M, Topakian R, et al. Optimizing the Definitions of Stroke, Transient Ischemic Attack, and Infarction for Research and Application in Clinical Practice. Front Neurol. 2017;8:537. Published 2017 Oct 18. doi:10.3389/fneur.2017.00537.

(6) Béjot Y, Bailly H, Durier J, Giroud M. Epidemiology of stroke in Europe and trends for the 21st century. Presse Med. 2016;45(12 Pt 2):e391-e398. doi:10.1016/j.lpm.2016.10.003.

(7) Grysiewicz RA, Thomas K, Pandey DK. Epidemiology of ischemic and hemorrhagic stroke: incidence, prevalence, mortality, and risk factors. Neurol Clin. 2008;26(4):871-vii. doi:10.1016/j.ncl.2008.07.003.

(8) Yew KS, Cheng EM. Diagnosis of acute stroke. Am Fam Physician. 2015;91(8):528-536.

(9) Saver JL. Time is brain–quantified. Stroke. 2006;37(1):263-266. doi:10.1161/01.STR.0000196957.55928.ab.

(10) Powers WJ, Rabinstein AA, Ackerson T, et al. 2018 Guidelines for the Early Management of Patients With Acute Ischemic Stroke: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association [published correction appears in Stroke. 2018 Mar;49(3):e138] [published correction appears in Stroke. 2018 Apr 18;:]. Stroke. 2018;49(3):e46-e110. doi:10.1161/STR.0000000000000158.

(11) Winstein CJ, Stein J, Arena R, et al. Guidelines for Adult Stroke Rehabilitation and Recovery: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association [published correction appears in Stroke. 2017 Feb;48(2):e78] [published correction appears in Stroke. 2017 Dec;48(12 ):e369]. Stroke. 2016;47(6):e98-e169. doi:10.1161/STR.0000000000000098.