Minden amit az ultrahang vizsgálatról tudni kell

Minden amit az ultrahang vizsgálatról tudni kell

Az ultrahang olyan képalkotó módszer, amely az emberi test különböző szerveit vizsgálja. Napjainkban ez a legszélesebb körben alkalmazott módszer az orvosi képalkotásban, mivel számos előnye van: ártalmatlan, nincs káros hatása, nem invazív, fájdalommentes, gyors, egyszerű, biztonságos és könnyen elvégezhető. Informatív, ugyanakkor más képalkotó módszerekhez képest meglehetősen olcsó. Az ultrahang vizsgálat nem jelent orvosi, sebészi beavatkozást (azaz nem invazív), nem jár sugárzás kockázattal és fájdalommentes.

Az ultrahang mechanikus rezgés, amelynek frekvenciája több mint 20 000 Hz, így az emberi hallás számára nem érzékelhető. Semmilyen módon nem károsítja az őket felfogó szerveket, és a hullámok terjedési sebességét közvetlenül befolyásolja annak a szervnek a sűrűsége, amelyen a szonda áthalad. Egy számítógépes program segítségével ezeket az információkat fekete-fehér képekké alakítják át, amelyeket aztán az orvos értelmez. Az ultrahang vizsgálatot számos területen alkalmazzuk, beleértve a hasi és kismedencei szervek, a szív, az érrendszer, az izmok és az ízületek vizsgálatát is. Az ultrahang vizsgálat segítségével fel lehet fedezni számos betegséget, mint például daganatokat, gyulladásokat, szöveti elváltozásokat, cisztákat vagy más rendellenességeket.

Az ultrahang szakrendelést különféle betegségek diagnosztizálására és kezelésére használják, például az emlődaganatok, a petefészkek, a prosztata, a hasnyálmirigy és az epehólyag vizsgálatára, valamint az izmok, az inak és az ízületek sérüléseinek diagnosztizálására. Az ultrahangos vizsgálat során a beteg ellazulva, az orvos által jelzett testhelyzetben fekszik. A vizsgálandó területet átlátszó gél borítja, melynek feladata, hogy hatékonyan továbbítsa a hanghullámokat a jelátalakítóból a vizsgált szervbe.

Az ultrahangképek valós időben készülnek, így könnyen láthatóvá és elemezhetővé válnak az emberi test következő részeinek szerkezete, mozgása és esetleges működési zavarai:

  • nagy erek (aorta, veseartériák, csípőartériák, kapuvéna stb.);
  • nyirokcsomók;
  • emlőmirigyek;
  • kismedencei szervek (méh, petefészek, prosztata);
  • terhesség.
  • pajzsmirigy és mellékpajzsmirigyek;
  • szív;
  • hasi szervek (máj, epehólyag, lép, hasnyálmirigy, vese, húgyhólyag);
  • herék;

A Promedical magánklinika az ultrahang vizsgálatok kiemelkedő szakértője. Tapasztalt orvosaink és a legmodernebb ultrahang készülékeink segítségével magas színvonalú vizsgálatokat és pontos diagnózisokat kínálunk pácienseinknek. Az ultrahang vizsgálatunk alkalmazása során orvosaink igyekeznek a legmagasabb szintű orvosi ellátást nyújtani, és segíteni abban, hogy a páciensek egészségügyi állapota a lehető legjobb legyen.

Kapcsolódó orvosaink

Dr Terza Lívia- Mária
Dr. Cristina Mureșan