- 2020.07.30.
- By: hkwebdesign
- Fara comentarii
Cancerul de sân
Cancerul de sân se dezvoltă atunci când celulele din sân suferă mutații și încep să crească necontrolat.
Ce este cancerul de sân?
Cancerul de sân se referă la tipurile de cancer care se dezvoltă în țesutul mamar. Acest lucru se întâmplă atunci când celulele din sân suferă mutații (se schimbă) și încep să crească necontrolat, formând o tumoare. Similar cu alte tipuri de cancer, cancerul de sân poate invada țesuturile din jurul sânului și chiar poate ajunge în alte părți ale corpului, formând noi tumori. Acest lucru se numește metastază.
Care persoane prezinte un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancerul de sân?
Deși cancerul de sân este una dintre cele mai comune forme de cancer în rândul femeilor (după cancerul de piele), și este diagnosticat în special la femeile cu vârsta peste 50 de ani, este totuși unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer, mai ales când este depistat la timp. Deși rar întâlnit la bărbați, cancerul de sân îi poate afecta și pe aceștia, cu un curs mai rapid și afecțiuni mai grave.
Cât de frecvent este cancerul de sân?
În Statele Unite, de exemplu, cancerul de sân este a doua cauză principală a decesului la femei, după cancerul pulmonar. Este, de asemenea, principalul motiv al decesului prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani. Cancerul de sân este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente forme de cancer în Ungaria. Se înregistrează aproximativ 5-6.000 de cazuri noi de cancer mamar în fiecare an, iar boala cauzează aproximativ 2.000 de decese la femei. Cu alte cuvinte, aproximativ una din zece femei dezvoltă această boală în timpul vieții lor. Aceste cifre pot părea înfricoșătoare, având în vedere că am menționat anterior că acesta este cel mai tratabil tip de cancer în prezent, în special cu ajutorul ecografiilor sau a mamografiilor.
Care sunt semnele timpurii ale cancerului de sân?
Simptomele cancerului de sân pot varia de la o persoană la alta. Iată câteva posibile semne ale cancerului de sân:
- Schimbări ale mărimii, formei sau conturului sânului.
- Umflătură sau nod, care poate părea la început cât un bob de mazăre.
- Nod sau îngroșare în sân sau în axilă, care persistă pe tot parcursul ciclului menstrual.
- Schimbări în aspectul sau textura pielii sânului sau a mamelonului (cu aspect de coajă de portocală, ridată, solzoasă sau inflamată).
- Roșeață pe sân sau pe mamelon.
- O zonă care are un aspect diferit de oricare altă parte a sânului.
- O zonă întărită sub piele care poate părea ca marmura.
- Scurgeri de sânge sau lichid clar din mamelon.
Există persoane care nu observă deloc semnele cancerului de sân. De aceea, examinările regulate cu mamografii sunt atât de importante.
Ce cauzează cancerul de sân?
Experții nu știu exact ce declanșează acest proces. Cu toate acestea, cercetările arată că există mai mulți factori de risc care pot crește șansa dezvoltării cancerului de sân:
- Riscul de cancer de sân crește după vârsta de 55 de ani.
- Femeile au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de sân decât bărbații.
- Istoricul familial și genetica moștenită sunt importante. Dacă părinții, frații sau alți membri apropiați ai familiei au fost diagnosticați cu cancer de sân, există un risc mai mare ca și dumneavoastră să dezvoltați boala. Aproximativ 5-10% dintre cazurile de cancer de sân sunt cauzate de o singură genă anormală moștenită de la părinți, care poate fi detectată prin teste genetice. (Genetic screening)
- Fumatul. Fumatul este un factor de risc pentru mai multe tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul de sân.
- Consumul de alcool: Studiile arată că consumul de alcool poate crește riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer de sân.
- Obezitatea: Obezitatea poate crește riscul de a dezvolta cancer de sân și de a avea o recidivă. Expunerea la radiații: Dacă ați fost supus anterior la radioterapie, în special în zona capului, gâtului sau pieptului, aveți un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.
- Terapia de substituție hormonală: Persoanele care au primit terapie de substituție hormonală (TSH) prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de sân.
- Recomandăm să consultați specialiștii Pro Medical pentru a afla dacă sunteți în grupa de risc pentru cancerul de sân.
PREVENIRE
Cum pot să mă asigur că boala nu este detectată într-o fază avansată?
Deși nu puteți preveni complet dezvoltarea cancerului, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a-l dezvolta într-o formă avansată.
- Faceți în mod regulat ecografii sau mamografii: Se recomandă efectuarea unei ecografii sau mamografii la vârsta de 35 de ani și repetarea lor anual după vârsta de 40 de ani.
- Verificați-vă sânii lunar după vârsta de 20 de ani. Puteți să conștientizați conturul și atingerea sânilor așa puteți sesiza orice schimbare.
- După vârsta de 20 de ani în fiecare 3 ani, iar după vârsta de 40 în fiecare an este recomandat să efectuați o examinare la medicul specialist.
DIAGNOSTICUL ȘI EXAMENUL CLINIC
Cum este diagnosticat cancerul de sân?
În primul rând, dumneavoastră sunteți persoana care poate efectua în mod regulat autoexaminarea sânilor și poate observa orice anomalie.
Pentru a vă ajuta să recunoașteți simptomele cu ușurință, enumerăm cele mai frecvente:
- Schimbările anormale ale pielii de pe sâni sau în jurul lor: riduri. Prezența unui nod în sân poate determina scurtarea fibrelor de țesut conjunctiv, ceea ce duce la strângerea pielii și poate crea aspectul de rid sau adâncitură.
- Schimbările la suprafața pielii de pe sâni sau în jurul lor: celulită. Depresiunile mici de pe pielea sânului pot indica blocarea vaselor limfatice ale sânului. Aceasta poate cauza inflamație și umflături în țesutul mamar, rezultând în apariția unor mici gropi pe o suprafață mai mare a pielii, cunoscute sub numele de „coajă de portocală”. În unele cazuri, această schimbare poate fi un simptom al cancerului de sân inflamator sau al mastitei inflamatorii.
- Venele vizibile pe suprafața sânului pot indica ocluzia vasculară, care poate fi legată de un nodul canceros sau de o creștere a fluxului de sânge asociată creșterii tumorii.
- Erupții cutanate sau roșeață a sfârcului sau a zonei din jurul lui, asemănătoare cu eczema. Aceasta este un simptom foarte rar al cancerului de sân. În unele cazuri, poate fi asociată cu boala Paget.
- Îndoirea sau schimbarea poziției și formei sfârcului. În spatele unui sfârc persistent îndoit poate fi prezent un nodul canceros care îl trage înăuntru.
- Scurgeri de la sfârc, fără a-l apăsa sau stoarce. Acest lucru poate indica prezența celulelor canceroase în conductele mici de lapte situate în spatele sfârcului.
- Țesutul mamar cu senzație de tensionare poate indica prezența unui nodul în glanda mamară sau poate indica o ocluzie a vaselor limfatice.
- Umflarea în zona axilei poate indica prezența unui nodul limfatic. Uneori, un nodul în axilă poate fi mai ușor observat și mai ușor de detectat decât unul în sân.
La clinica noastră, efectuăm examenul sânilor, discutăm istoricul dvs. familial, istoricul medical și simptomele actuale. La Pro Medical Clinic, există posibilitatea efectuării unui test genetic, care poate dezvălui predispoziția genetică pentru anumite afecțiuni ereditare. De asemenea, recomandăm efectuarea unor teste de diagnosticare instrumentale pentru a verifica orice anomalie a sânilor.
Cu ajutorul următoarelor investigații instrumentale, se poate efectua screening-ul cancerului de sân:
- Mamografie: Aceste radiografii speciale pot detecta modificările sau creșterile anormale ale sânului. Mamografia este adesea folosită pentru prevenirea cancerului de sân.
- Ecografie: Această test folosește unde sonore pentru a vizualiza țesuturile din interiorul sânului. Este folosită pentru diagnosticarea nodulilor sau a anomalilor.
- Tomografie cu emisie de pozitroni (PET): Testul PET folosește substanțe speciale de colorare pentru a evidenția zonele suspecte. În timpul testului, vasele de sân sunt colorate cu o substanță specială, iar imaginile sunt realizate cu un scaner.
- Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM): Această investigație folosește câmpul magnetic și undele radio pentru a crea imagini clare și detaliate ale structurii țesuturilor din interiorul sânului.
Pentru a decide dacă ecografia sau mamografia este alegerea potrivită pentru dvs., trebuie să luați în considerare starea de sănătate, istoricul familial, scopul investigației și modul în care avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni pot afecta rezultatul în cazul dumneavoastră.
Mamografie:
- Folosește o cantitate mică de radiații.
- Nu poate distinge între un chist și o tumoare densă.
- Nu este eficientă în detectarea anormalităților la persoanele cu țesut mamar dens.
- Bună în detectarea calcifierilor.
- Poate realiza imagini din diferite unghiuri pentru ca radiologul să poată examina întregul sân.
- Poate detecta zone suspecte în interiorul sânului.
- Utilă pentru examinarea ganglionilor limfatici din zona axilară.
- De obicei, folosită pentru screening-ul cancerului de sân.
Ecografie:
- Nu folosește radiații.
- Mai accesibil decât mamografia.
- Poate ajuta la distingerea între o tumoare densă și chist.
- Detectează mai bine anomaliile la persoanele cu țesut mamar dens.
- Mai puțin eficientă în detectarea calcifierilor.
- Nu poate vedea întregul sân.
- Nu poate vedea țesuturile profunde din sân.
- Nu poate vedea ganglionii limfatici din zona axilară.
- De obicei, folosită pentru diagnosticarea ulterioară a anormalităților depistate în timpul screening-ului.
Densitatea țesutului mamar:
Densitatea crescută a țesutului mamar poate face mai dificilă detectarea cancerului de sân și poate crește riscul de a dezvolta cancer de sân. În caz de suspiciune, este indicat să se efectueze mai multe investigații. În plus față de mamografie, adăugarea ecografiei sau a RMN-ului poate îmbunătăți precizia screening-ului cancerului de sân.
OPȚIUNI / PROGNOSTIC
La ce pot să mă aștept dacă am cancer de sân?
Dacă vi s-a diagnosticat cancer de sân, medicul specialist va discuta detaliat cu dvs. opțiunile de tratament. Tratamentul și recuperarea sunt diferite pentru fiecare persoană, așa că vor putea oferi detalii specifice pentru situația dumneavoastră.
Cancerul de sân este fatal?
În stadiile incipiente, cancerul de sân este de obicei tratat cu succes. De fapt, majoritatea oamenilor diagnosticați cu cancer de sân duc o viață lungă și sănătoasă. Cu toate acestea, tratarea cancerului de sân în stadiile avansate poate fi dificilă și uneori fatală.
Care este rata de supraviețuire pentru cancerul de sân?
Rata generală de supraviețuire pe o perioadă de cinci ani pentru cancerul de sân este de 90%. Acest lucru înseamnă că 90% dintre cei diagnosticați cu această boală sunt încă în viață cinci ani mai târziu. Rata de supraviețuire pentru cancerul de sân care s-a răspândit în zonele apropiate este de 86%, în timp ce rata de supraviețuire pentru cancerul de sân metastatic este de 28%. Din fericire, ratele de supraviețuire pentru cancerul de sân au crescut odată cu acumularea de cunoștințe și dezvoltarea de noi și mai bune metode de tratament. Rețineți că ratele de supraviețuire sunt doar estimări. Nu putem prezice succesul tratamentului sau cât timp veți trăi.
Când să contactez un medic?
Pe lângă autoexaminare și examinare medicală de rutină, trebuie să consultați imediat un specialist dacă observați orice schimbare în sânii dvs.
Ce întrebări să pun unui specialist?
Pentru a lua decizii informate, trebuie să aflați totul despre diagnosticul dumneavoastră. Iată câteva întrebări pe care le puteți adresa unui specialist:
- Unde se află tumoarea?
- S-a răspândit tumoarea?
- Ce stadiu al cancerului de sân am?
- Ce arată testele pentru receptorii de estrogen (ER), receptorii de progesteron (PR) și testul HER2 și ce înseamnă acestea pentru mine?
- Care sunt opțiunile mele de tratament?
- Este posibilă o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân?
- Pot să lucrez în timpul tratamentului?
- Cât timp va dura tratamentul meu?
- Ce alte opțiuni am la dispoziție?
Care sunt stadiile cancerului de sân?
Stadierea ajută la descrierea nivelului de avansare al bolii. Acesta este determinat de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea tumorii, localizarea acesteia și dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului. Stadiile fundamentale ale cancerului de sân sunt următoarele:
- Stadiul 0: Boala nu este invazivă, ceea ce înseamnă că nu a părăsit canalele mamare.
- Stadiul I: Celulele canceroase au părăsit canalele mamare și au afectat țesutul mamar înconjurător.
- Stadiul II: Tumora are fie mai puțin de 2 centimetri și a afectat ganglionii limfatici din axilă, fie are peste 5 centimetri, dar nu a afectat ganglionii limfatici din axilă. Tumorile din acest stadiu pot varia în dimensiune între 2 și 5 centimetri și pot apărea oriunde în sân, dar nu sunt neapărat asociate cu afectarea ganglionilor limfatici din axilă.
- Stadiul III: În acest stadiu, cancerul s-a răspândit la țesuturile și ganglionii limfatici învecinați, dar nu și la organele din alte părți ale corpului. Stadiul III este adesea numit cancer de sân avansat la nivel local.
- Stadiul IV: Cancerul s-a răspândit în zonele din afara sânului, cum ar fi oasele, ficatul, plămânii sau creierul. Cancerul de sân în stadiul IV este adesea numit cancer de sân metastatic.
TRATAMENTUL CANCERULUI DE SÂN
Cum se tratează cancerul de sân?
Există mai multe opțiuni de tratament pentru cancerul de sân, inclusiv chirurgia, chimioterapia, radioterapia, terapia hormonală, imunoterapia și terapia cu medicamente țintite. Alegerea tratamentului potrivit depinde de mai mulți factori, inclusiv localizarea și dimensiunea tumorii, rezultatele testelor de laborator și dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului. De obicei, specialiștii dezvoltă planurile de tratament luând în considerare și nevoile individuale ale pacientului. Nu este neobișnuit ca mai multe tratamente să fie combinate.
Chirurgia pentru cancerul de sân
În timpul intervenției chirurgicale pentru cancerul de sân, se înlătură zona afectată a sânului și o parte din țesutul sănătos înconjurător. Tipul de intervenție chirurgicală depinde de stadiul bolii și de preferințele pacientului.
Chimioterapia pentru cancerul de sân
Uneori, chimioterapia pentru cancerul de sân poate fi recomandată înainte de o lumpectomie pentru a micșora tumoarea. Alteori, este administrată după intervenția chirurgicală pentru a distruge eventualele celule canceroase rămase și pentru a reduce riscul de recidivă. Dacă cancerul s-a răspândit în afara sânului, chimioterapia poate fi recomandată ca tratament primar.
Radioterapia pentru cancerul de sân
Radioterapia pentru cancerul de sân este adesea recomandată după o lumpectomie sau mastectomie pentru a distruge celulele canceroase rămase. De asemenea, poate fi folosită pentru tratarea unor tumori metastatice care cauzează dureri sau alte probleme.
Terapia hormonală pentru cancerul de sân
Unele tipuri de cancer de sân folosesc hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, pentru a crește. În aceste cazuri, terapia hormonală poate scădea nivelul de estrogen sau poate bloca legarea estrogenului la celulele canceroase de sân. Terapia hormonală este adesea utilizată după intervenția chirurgicală pentru a reduce riscul de recidivă. Poate fi, de asemenea, folosită înainte de intervenție chirurgicală pentru a micșora tumoarea sau pentru tratarea cancerului care s-a răspândit în alte părți ale corpului.
Imunoterapia pentru cancerul de sân
Imunoterapia utilizează puterea sistemului nostru imunitar pentru a viza și ataca celulele canceroase de sân. Tratamentul se administrează în general prin injecție intravenoasă. Imunoterapia pentru cancerul de sân poate fi utilizată în combinație cu chimioterapia.
Terapia cu medicamente țintite pentru cancerul de sân
Unele tratamente medicamentoase pot viza specific caracteristicile celulelor care cauzează cancerul. Terapia cu medicamente țintite poate fi recomandată în cazul în care cancerul de sân s-a răspândit în alte părți ale corpului. Printre cele mai comune medicamente folosite în tratamentul cancerului de sân se numără anticorpii monoclonali, conjugatele anticorp-gene și inhibitorii kinazei.
Notă:
Diagnosticul cancerului de sân poate fi înfricoșător, frustrant și chiar descurajant. Dacă dumneavoastră sau cineva drag se confruntă cu această boală, este important să profitați de numeroasele opțiuni disponibile. Discutați cu un specialist despre opțiunile de tratament. Înainte de a lua o decizie, puteți solicita și o a doua opinie medicală. Trebuie să vă simțiți încrezători și optimiști cu privire la planul de tratament. În cele din urmă, alăturarea unui grup local de suport vă poate ajuta să depășiți sentimentul de izolare și să vă permite să discutați cu alții care trec prin aceeași experiență.
Surse de informatie:
- Verywellhealth, Serenity Mirabito RN, OCN Breast Ultrasound vs. Mammography: Which Is Best?
- Cleveland Clinic
- Házipatika