- 2023.11.08.
- By: hkwebdesign
- Fara comentarii
Ce este virusul HPV?
HPV (Human Papillomavirus) este cel mai comun agent patogen care se răspândește prin contact sexual și afectează ambele sexe. Aproximativ 80% dintre adulții sexual activi trec prin infecția cu HPV în cursul vieții lor. Cea mai gravă consecință a infecției cu HPV este dezvoltarea diferitelor tipuri de tumori cauzate de virus – cancer de col uterin, vaginal, oral, de gât, de penis și rectal. Aceste boli se dezvoltă de obicei pe parcursul a mai multor ani.
De ce este importantă testarea HPV?
Prin testarea regulată pentru HPV, se poate detecta în timp util infecția cu tulpini de HPV cu risc crescut de cancer, permițând astfel prevenirea apariției leziunilor pre-canceroase.
Când este necesară testarea?
Peste vârsta de 30 de ani, se recomandă testarea pentru HPV ca parte a testării cervicale, în timp ce la vârste mai fragede se preferă testarea citologică tradițională. Motivul pentru aceasta este că sub vârsta de 30 de ani, rata de transmitere a HPV este foarte mare (studii locale au arătat că între 20-25% dintre femeile de 20-25 de ani care au o viață sexuală activă sunt infectate cu HPV). În această categorie de vârstă, infecția cu HPV este în general temporară, iar riscul de cancer crește doar în cazul infecției persistente. După vârsta de 30-35 de ani, probabilitatea crește pentru infecția cu HPV să devină persistentă, crescând astfel riscul de cancer – de aceea, testarea pentru HPV devine mai relevantă.
Cui se recomandă efectuarea testului?
Infecția cu HPV poate afecta orice persoană care duce o viață sexuală activă. Riscul crescut este asociat cu schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, lipsa protecției adecvate împotriva infecțiilor și relațiile sexuale cu mai mulți parteneri în același timp. Deoarece infecția cu HPV poate să nu prezinte simptome, testarea este recomandată chiar și în absența acestora pentru a preveni transmiterea neobservată a infecției actualului sau viitorului partener. Nu efectuați testul în timpul sarcinii sau în primele 3 luni după naștere, în timpul menstruației sau în timpul utilizării produselor vaginale.
Când este cel mai bine să efectuați testul?
Dacă bănuiți că v-ați putut infecta cu HPV într-un eveniment specific, este recomandat să efectuați testul după perioada de incubație a virusului. Motivul este că în perioada de incubație a virusului, prezența acestuia nu poate fi confirmată cu metodele diagnostice, astfel încât un test efectuat în această perioadă poate oferi un rezultat fals negativ.
Dacă efectuați testul în timpul perioadei de incubație, este posibil să fie necesară recoltarea de probe repetate după încheierea perioadei de incubație.
Perioada de incubație a infecției cu virusul papilomului uman este de aproximativ 2-3 luni. Infecția cu HPV se desfășoară în majoritatea cazurilor fără simptome evidente la ambele sexe și se vindecă de la sine. Cu toate acestea, deoarece infecția poate fi contractată din nou și din nou, se recomandă efectuarea regulată a testelor pentru prevenirea complicatiilor cauzate de HPV.
Ce examinează testul HPV?
Testul analizează prezența tulpinilor cu risc crescut de HPV pe mucoasa vaginală. În laboratorul Clinicii Promedical Center, suntem capabili să efectuăm teste de înaltă calitate. Cu ajutorul metodei PCR în timp real, putem detecta și identifica 19 tipuri de HPV cu risc crescut și 9 tipuri de HPV cu risc scăzut din mostrele prelevate din colul uterin.
Analizele sunt efectuate de experții noștri în laboratorul central al grupului Promedical (laboratorul de biologie moleculară Pro-Vitam din Sfântu Gheorghe).
Testarea HPV este un tip de screening care poate detecta prezența virusului papilomului uman în vagin sau pe colul uterin. În timpul testului, putem determina și tipul specific de tulpină virală, ceea ce poate indica dacă aceasta este cu risc crescut, având potențialul de a provoca leziuni pre-canceroase sau cancer cervical. Cele mai frecvente tulpini de HPV asociate cu cancerul de col uterin sunt 16 și 18, dar tulpinile cu risc crescut includ și 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 69, 73 și 82. Desigur, se testează și tulpini cu risc scăzut, cum ar fi 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61 și 70.
- Risc stratificat de înaltă boală de col uterin de grad folosind onclarity HPV extins genotiping la femei, ≥25 de ani, cu citologie NILM
Cât de precise sunt rezultatele testului HPV?
Un test HPV negativ oferă aproape 100% siguranță că nu există infecție cu HPV, ceea ce face practic imposibilă prezența infecției. În astfel de cazuri, probabilitatea de a dezvolta o leziune pre-canceroasă în următorii 3 ani este foarte mică, iar în următorii 5 ani este încă redusă.
De ce este necesară testarea HPV, în plus față de testul citologic tradițional?
Dacă s-ar efectua un test citologic tradițional și rezultatul testului HPV ar fi negativ (adică fără detectarea virusului HPV cu risc crescut), riscul de a dezvolta o leziune pre-canceroasă în următorii 3 ani ar fi aproape de 40%, chiar și cu un rezultat negativ. Din acest motiv, după vârsta de 30 de ani, testarea pentru HPV a devenit necesară.
Cum se face prelevarea de probe?
Testarea poate fi efectuată de un ginecolog, dar există și metode de auto-prelevare a probelor care pot fi efectuate cu încredere acasă. Probele sunt analizate în laborator în ambele cazuri. Înainte de prelevarea probelor, asigurați-vă că nu vă aflați în timpul menstruației și că nu ați introdus nicio substanță străină sau chimică în vagin. Nu utilizați dușuri vaginale înainte de prelevarea probelor, dar asigurați-vă că aveți o igienă generală adecvată.
Ce trebuie făcut după primirea rezultatelor?
Dacă rezultatul dvs. este pozitiv, evitați contactul sexual și consultați cât mai curând posibil un medic specialist. Rezultatul testului trebuie evaluat împreună cu imaginea clinică completă, iar pentru aceasta, puteți solicita sfatul unui dermatolog sau ginecolog.
Dacă rezultatul testului este negativ, testul nu a putut confirma prezența virusurilor testate la momentul prelevarii în zona examinată.
Luați în considerare că un test efectuat în timpul perioadei de incubație poate, de asemenea, să dea un rezultat negativ (fals negativ).
Dacă rezultatul testului este negativ, dar dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră prezentați simptome caracteristice unei infecții cu transmitere sexuală, cereți totuși sfatul unui medic specialist. Deoarece infecțiile cu transmitere sexuală testate nu oferă protecție imunologică pe termen lung în organism, este posibil să vă infectați din nou cu aceleași sau alte agenți patogeni STI (sexually transmitted infections) după o testare pozitivă anterioară.
Cine nu ar trebui să facă testul?
Testarea HPV este inutilă pentru copii și pentru persoanele sub 30 de ani, deoarece în acest caz infecția cu HPV este foarte comună, dar nu este persistentă și, astfel, nu reprezintă un risc real pentru dezvoltarea cancerului.
Sursa de informatie:
- Stoler MH et al. Am J Clin Pathol. 2019;151(4):433–42.
- Bonde JH et al. J Low Genit Tract Dis. 2020;24(1):1–13.
- Monsonego J et al. Gynecol Oncol. 2015;137(1):47-54.
- Perkins RB et al. J Low Genit Tract Dis. 2020;24:102–31.
- Bonde J et al. Int J Cancer. 2019;145:1033–41.
- Schiffman M et al. Gynecol Oncol. 2015;138(3):573–8.
- Schiffman M et al. Int J Cancer. 2016:139:2606–15.
- Schiffman M et al. J Clin Microbiol. 2015;53(1):52–9.
https://womens-health-solutions.bd.com/cervical-cancer/extended-genotyping/hpv-31-identification