Cukorbetegség

Cukorbetegség

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy gyakori állapot, amely minden korosztályt érint. A cukorbetegségnek számos formája létezik, de a 2-es típus a leggyakoribb. A kezelési stratégiák összetett kombinációja segíthet az állapot kezelésében, hogy a beteg egészséges életet élhessen és megelőzzük a szövődményeket.

Cukorbetegség akkor fordul elő, ha a vércukorszint (glükóz) túl magas. Akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy nem termel elegendő inzulint vagy ha szervezete nem reagál megfelelően az inzulin hatásaira. A cukorbetegség legtöbb formája krónikus (egész életen át tartó), és mint korábban említettük, minden formája kezelhető gyógyszeres kezeléssel és/vagy életmódbeli változtatásokkal.

A glükóz (cukor) főként az ételekben és italokban lévő szénhidrátokból származik. Ez a tested energiaforrása. A vér glükózt szállít a test összes sejtjébe, ami ezáltal jut friss energiához. 

Amikor a glükóz a véráramban van, segítségre van szüksége, nevezzük ezúttal „kulcsnak” a végső cél eléréséhez. Ez a kulcs az inzulin (egy hormon). Ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a szervezete nem használja fel megfelelően azt, a glükóz felhalmozódik a véráramban, ami magas vércukorszintet (hiperglikémiát) okoz.

Idővel a folyamatosan magas vércukorszint egészségügyi problémákat, például szívbetegségeket, idegkárosodást és szemproblémákat okozhat.

Melyek a cukorbetegség típusai?

A cukorbetegségnek többféle típusa van. A leggyakoribb formák a következők:

 • 2-es típusú cukorbetegség: ebben az esetben a szervezet nem termel elegendő inzulint, és/vagy a szervezet nem reagál megfelelően az inzulinra (inzulinrezisztencia). Ez a cukorbetegség leggyakoribb típusa. Főleg a felnőtteket érinti, de gyermekeknél is előfordulhat.
 • Prediabetes: ez a 2-es típusú cukorbetegség előtti szakasz. Vércukorszintje magasabb a normálisnál, de nem elég magas ahhoz, hogy hivatalosan diagnosztizálják a 2-es típusú cukorbetegséget.
 • 1-es típusú cukorbetegség: Ez a típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer ismeretlen okokból megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A cukorbetegek legfeljebb 10%-a 1-es típusú. Általában gyermekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálják, de bármely életkorban kialakulhat.
 • Terhességi cukorbetegség: Ez a típus főleg terhesség alatt alakul ki. A terhességi cukorbetegség általában a terhesség után megszűnik. Ha azonban terhességi cukorbetegségben szenved, nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának későbbi életében.
 • 3c típusú cukorbetegség: Ez akkor fordul elő, ha hasnyálmirigye károsodást szenved (az autoimmun károsodáson kívül), ami befolyásolja annak inzulintermelő képességét. A hasnyálmirigy-gyulladás, a hasnyálmirigyrák, a cisztás fibrózis és a hemokromatózis mind olyan hasnyálmirigy-károsodáshoz vezethetnek, amely cukorbetegséget okoz. A hasnyálmirigy eltávolítása (pancreatectomia) szintén 3c típust eredményez.

Mennyire gyakori a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy gyakori megbetegedés. Az Egyesült Államokban körülbelül 37,3 millió ember szenved cukorbetegségben, ami a lakosság 11%-a. A 2-es típusú cukorbetegség népbetegség, az elmúlt húsz évben Magyarországon is megháromszorozódott a száz lakosra jutó betegek száma. Itt a 19 és 70 év közöttiek 8 százaléka érintett. A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb forma, amely az összes cukorbetegség 90-95%-át teszi ki.

Világszerte körülbelül 537 millió felnőtt szenved cukorbetegségben. A szakértők előrejelzése szerint ez a szám 2030-ra 643 millióra, 2045-re pedig 783 millióra emelkedik.

TÜNETEK ÉS OKOK

A tünetek súlyossága a cukorbetegség típusától függően változhat. Ezek a tünetek általában súlyosabbak az 1-es típusú cukorbetegségben, mint a 2-es típusú cukorbetegségben.

Mik a cukorbetegség tünetei?

 • Fokozott szomjúságérzet és szájszárazság.
 • Gyakori vizelés.
 • Fáradtság.
 • Homályos látás.
 • Megmagyarázhatatlan fogyás.
 • Zsibbadás vagy bizsergés a kezében vagy a lábában.
 • Lassan gyógyuló sebek vagy vágások.
 • Gyakori bőr- és/vagy hüvelyi gombás fertőzések.

Fontos, hogy vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel, ha Önnek vagy gyermekének ezek a tünetei vannak.

A cukorbetegség típusonkénti tüneteivel:

 • 1-es típusú cukorbetegség: A T1D tünetei gyorsan kialakulhatnak – akár néhány hét vagy hónap alatt. További tünetek is jelentkezhetnek, amelyek a cukorbetegséggel összefüggő ketoacidózisnak (DKA) nevezett súlyos szövődmény jelei. A DKA életveszélyes, és azonnali orvosi kezelést igényel. A DKA tünetei közé tartozik a hányás, gyomorfájdalmak, gyümölcsszagú lehelet és nehéz légzés.
 • 2-es típusú cukorbetegség és prediabétesz: Előfordulhat, hogy egyáltalán nincsenek tünetei, vagy nem veszi észre őket, mivel lassan fejlődnek. A rutin vérvétel magas vércukorszintet mutathat, mielőtt felismerné a tüneteket. A prediabétesz másik lehetséges jele a test bizonyos részein elsötétült bőr (acanthosis nigricans).
 • Terhességi cukorbetegség: Általában nem veszi észre a terhességi cukorbetegség tüneteit. Általában a terhesség 24. és 28. hete között tesztelik a kismamákat a terhességi cukorbetegségre.

Mi okozza a cukorbetegséget?

A véráramban keringő túl sok glükóz cukorbetegséget okoz, típusától függetlenül. A magas vércukorszint oka azonban a cukorbetegség típusától függően eltérő.

A cukorbetegség okai a következők:

 • Inzulinrezisztencia: A 2-es típusú cukorbetegség főként az inzulinrezisztencia következménye. Az inzulinrezisztencia akkor fordul elő, ha az izmok, a zsír és a máj sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Számos tényező és körülmény járul hozzá az inzulinrezisztencia különböző mértékű kialakulásához, beleértve az elhízást, a fizikai aktivitás hiányát, az étrendet, a hormonális egyensúlyhiányt, a genetikát és bizonyos gyógyszereket.
 • Autoimmun betegség: 1-es típusú cukorbetegség és a LADA akkor fordul elő, amikor az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.
 • Hormonális egyensúlyhiány: Terhesség alatt a méhlepény olyan hormonokat szabadít fel, amelyek inzulinrezisztenciát okoznak. Terhességi cukorbetegség alakulhat ki, ha hasnyálmirigye nem tud elegendő inzulint termelni az inzulinrezisztencia leküzdéséhez. Más hormonokkal kapcsolatos állapotok, mint például az akromegália és a Cushing-szindróma, szintén okozhatnak 2-es típusú cukorbetegséget.
 • Hasnyálmirigy-károsodás: A hasnyálmirigy fizikai károsodása – állapot, műtét vagy sérülés következtében – befolyásolhatja annak inzulintermelő képességét, ami 3c típusú cukorbetegséghez vezethet.
 • Genetikai mutációk: Bizonyos genetikai mutációk MODY-t és újszülöttkori cukorbetegséget okozhatnak.

Bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, beleértve a HIV/AIDS-gyógyszereket és a kortikoszteroidokat.

Mik a cukorbetegség szövődményei?

A cukorbetegség akut (hirtelen és súlyos) és hosszú távú szövődményekhez vezethet – főként az extrém vagy hosszan tartó magas vércukorszint miatt.

Akut cukorbetegség szövődményei

Az akut cukorbetegség életveszélyes lehet, a szövődményei a következők:

 • Hiperozmoláris hiperglikémiás állapot (HHS): Ez a szövődmény főként a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket érinti. Ez akkor fordul elő, ha vércukorszintje nagyon magas (több mint 600 milligramm/dl vagy mg/dl) hosszú ideig, ami súlyos kiszáradáshoz és zavartsághoz vezet. Azonnali orvosi kezelést igényel.
 • Cukorbetegséggel összefüggő ketoacidózis (DKA): Ez a szövődmény főleg az 1-es típusú cukorbetegségben vagy a nem diagnosztizált T1D-ben szenvedőket érinti. Ez akkor fordul elő, ha a szervezetben nincs elég inzulin. Ha a szervezetben nincs inzulin, akkor nem tudja felhasználni a glükózt energiaforrásként, ezért inkább a zsírt bontja le. Ez a folyamat végül ketonoknak nevezett anyagok szabadul fel, amelyek savassá teszik a vért. Ez légzési nehézségeket, hányást és eszméletvesztést okoz. A DKA azonnali orvosi kezelést igényel.
 • Súlyosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia): hipoglikémia akkor fordul elő, ha vércukorszintje az Ön számára egészséges tartomány alá esik. A súlyos hipoglikémia nagyon alacsony vércukorszint. Főleg az inzulint használó cukorbetegeket érinti. A tünetek közé tartozik a homályos vagy kettős látás, ügyetlenség, tájékozódási zavar és görcsrohamok. Sürgősségi glukagonos kezelést és/vagy orvosi beavatkozást igényel.

Hosszú távú cukorbetegség szövődményei

A túl sokáig magas vércukorszint károsíthatja a szervezet szöveteit és szerveit. Ez főként az erek és idegek károsodásának köszönhető, amelyek támogatják a test szöveteit.

A szív- és érrendszeri (szív- és érrendszeri) problémák a cukorbetegség hosszú távú szövődményeinek leggyakoribb típusai. 

 • Koszorúér-betegség.
 • Szívinfarktus.
 • Stroke.
 • Érelmeszesedés.

Egyéb cukorbetegség szövődmények a következők:

 • Idegkárosodás (neuropathia), amely zsibbadást, bizsergést és/vagy fájdalmat okozhat.
 • Nephropathia, amely veseelégtelenséghez, illetve dialízis vagy transzplantáció szükségességéhez vezethet.
 • Retinopátia, amely vaksághoz vezethet.
 • Cukorbetegséggel kapcsolatos lábbetegségek.
 • Bőrfertőzések.
 • Amputációk.
 • Szexuális diszfunkció ideg- és érkárosodás miatt, például merevedési zavar vagy hüvelyszárazság.
 • Gastroparesis.
 • Halláskárosodás.
 • Szájegészségügyi problémák, például fogíny (parodontális) betegség.

A cukorbetegséggel való együttélés a mentális egészségére is hatással lehet. A cukorbetegek két-háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban, mint a nem cukorbetegek.

Hogyan diagnosztizálható a cukorbetegség?

Könnyen diagnosztizálhatjuk a cukorbetegséget, ha vérvizsgálattal ellenőrizzük a glükózszintünket. 

Három teszt mérheti a vércukorszintet:

 • Éhgyomri vércukorszint-teszt: a teszt előtt legalább nyolc órával nem ehet és ihat semmit, kivéve vizet. Mivel az élelmiszer nagymértékben befolyásolhatja a vércukorszintet, ez a teszt lehetővé teszi, hogy lássuk az alapszintű vércukorszintet.
 • Véletlenszerű vércukorszint-teszt: A „véletlenszerű” azt jelenti, hogy ezt a tesztet bármikor elvégezheti, függetlenül attól, hogy koplalt-e.
 • A1c: Ezt a vizsgálatot HbA1C-nek vagy glikált hemoglobin tesztnek is nevezik, megadja az átlagos vércukorszintet az elmúlt két-három hónapban.

A terhességi cukorbetegség szűrésére és diagnosztizálására orális glükóz tolerancia teszt javasoltható.

A következő teszteredmények lehetésgesek. Ezek az értékek kissé eltérhetnek. Ezenkívül a cukorbetegség diagnosztizálásához több egyéb tesztre is támaszkodhatunk.

Type of test

In-range (mg/dl)

Prediabetes (mg/dl)

Diabetes (mg/dl)

    

Éhgyomri vércukorteszt

100-nál kisebb.

100 – 125.

126 vagy magasabb.

Véletlenszerű vércukorteszt

N/A.

N/A.

200 vagy magasabb (hiperglikémia tünetekkel vagy hiperglikémiás krízissel).

A1c hemoglobin

5.7%-nál kisebb.

5.7% – 6.4%.

6.5% vagy magasabb.

Hogyan kezelhető a cukorbetegség?

A cukorbetegség összetett állapot, így kezelésére stratégiát kell felállítani. Ráadásul a cukorbetegség mindenkit másként érint, ezért a kezelési tervek erősen egyénre szabottak.

A cukorbetegség kezelésének négy fő szempontja:

 • Vércukorszint-ellenőrzés: Úgy gondoljuk, hogy a vércukorszint (glükóz) monitorozása kulcsfontosságú annak meghatározásában, hogy a jelenlegi kezelési terve mennyire működik. Megadja Önnek és nekünk a szükséges információkat a cukorbetegség napi – sőt néha óránkénti – kezeléséhez. Folyamatos glükózmérővel és ujjpálcával és/vagy folyamatos glükózmonitorral (CGM) ellenőrizheti a szintet. Ön és mi közösen meghatározhatjuk az Ön számára legmegfelelőbb vércukorszint-tartományt.
 • Orális cukorbetegség elleni gyógyszerek: A cukorbetegség elleni gyógyszerek (szájon át szedve) segítenek szabályozni a vércukorszintet olyan betegeknél, akik cukorbetegek, de még mindig termelnek némi inzulint – főként a 2-es típusú cukorbetegségben és prediabéteszes betegeknél. A terhességi cukorbetegeknek orális gyógyszeres kezelésre is szükségük lehet. Többféle típus létezik. A metformin a leggyakoribb.
 • Inzulin: Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek szintetikus inzulint kell beadniuk a cukorbetegség életéhez és kezeléséhez. Bizonyos 2-es típusú cukorbetegeknek inzulinra is szükségük van. Számos különböző típusú szintetikus inzulin létezik. Mindegyik más-más sebességgel kezd működni, és különböző ideig tart a szervezetben. Az inzulin beadásának négy fő módja közé tartozik az injekciós inzulin fecskendővel, az inzulintollak, az inzulinpumpák és a gyors hatású inhalációs inzulin.
 • Diéta: Az étkezés megtervezése és az egészséges étrend kiválasztása kulcsfontosságú szempont a cukorbetegség kezelésében, mivel az ételek nagymértékben befolyásolják a vércukorszintet. Ha inzulint szed, az elfogyasztott ételekben és italokban lévő szénhidrátok számbavétele a kezelés nagy részét képezi. Az elfogyasztott szénhidrát mennyisége határozza meg, hogy mennyi inzulinra van szüksége étkezés közben. Az egészséges táplálkozási szokások segíthetnek a testsúly kezelésében és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
 • Edzés: A fizikai aktivitás növeli az inzulinérzékenységet (és segít csökkenteni az inzulinrezisztenciát), ezért a rendszeres testmozgás minden cukorbeteg ember kezelésének fontos része.

A szívbetegség fokozott kockázata miatt fontos egészséges szinten tartani a:

 • Súly,
 • Vérnyomás,
 • Koleszterin

értékeket. 

Hogyan előzhetem meg a cukorbetegséget?

A cukorbetegség autoimmun és genetikai formáit nem lehet megakadályozni. De van néhány lépés, amellyel csökkentheti a prediabétesz, a 2-es típusú cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát:

 • egészséges étrend (pld. mediterrán étrend),
 • fizikai aktívitás. Cél a napi 30 perc, legalább heti öt napon,
 • egészséges testsúly,
 • a stressz kezelése,
 • alkoholfogyasztás mérséklése, elhagyása,
 • megfelelő alvás, (legalább 7-9 óra naponta),
 • szokjon le a dohányzásról,
 • a szívbetegséggel kapcsolatos kockázati tényezők kezelésére, az orvos utasítása szerint szedjen gyógyszereket.

Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan cukorbetegség kockázati tényezők, amelyeken nem tud változtatni, mint például a genetika/családi előzmények, életkor és rassz. A 2-es típusú cukorbetegség összetett, nagyon complex betegség, amely számos rizikófaktorból is kialakulhat.

Mi a prognózis a cukorbetegségre?

A cukorbetegséggel kapcsolatos prognosis számos tényezőtől függ: 

 • A cukorbetegség típusa.
 • Mennyire képes a beteg megfelelően kezelni a cukorbetegségét az idő múlásával és milyen mértékben fér hozzá kezelésekhez, szűrésekhez.
 • Életkora a diagnózis felállításakor / mióta van cukorbetegsége.
 • Általános egészségi állapota.
 • Ha a cukorbetegségnek szövődményei jelentkeznek.

A krónikusan magas vércukorszint súlyos szövődményeket okozhat, amelyek általában visszafordíthatatlanok. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kezeletlen krónikus magas vércukorszint lerövidíti az élettartamot és rontja az életminőséget.

A világon a cukorbetegség a vezető halálokok közé tartozik. Sok cukorbeteg hal meg szívrohamban vagy szélütésben.

Fontos azonban tudni, hogy a cukorbetegséggel is lehet egészséges életet élni. 

Az alábbiak kulcsfontosságúak a jobb prognózishoz:

 • Életmódbeli változások.
 • Rendszeres testmozgás.
 • Étrendi változtatások.
 • Rendszeres vércukorszint ellenőrzés.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a cukorbetegek csökkenthetik a szövődmények kockázatát, ha folyamatosan 7% alatt tartják az A1c-szintjüket.

Mikor forduljak az egészségügyi szolgáltatóhoz?

Ha még nem diagnosztizáltak cukorbetegséget, forduljon szakemberhez, ha bármilyen cukorbetegségre utaló tünete van, például fokozott szomjúságérzet és gyakori vizelés.

Ha cukorbeteg, rendszeresen keresse fel orvosát, aki segít a cukorbetegség kezelésében (endokrinológus).

A Promedical Center javaslata

A cukorbetegség diagnózisa megváltoztatja az életet, de ez nem jelenti azt, hogy ne élhetne boldog, egészséges és teljes életet. A cukorbetegség kezelése következetes odafigyelést és szorgalmat igényel. Bár eleinte valószínűleg nagyon megterhelő lesz, idővel jobban meg fogja érteni ezt a betegséget és rá fog érezni és rá fog hangolódni teste igényeire. 

Ügyeljen arra, hogy rendszeresen keresse fel orvosát. A cukorbetegség kezelése csapatmunkát igényel – megfelelően hozzáálló orvosokat, barátokat és családtagokat kíván meg az ön oldalán. Ne féljen hozzájuk fordulni, ha segítségre van szüksége.

Forrás: 


Beyond Type 1. Forms of Diabetes. (https://beyondtype1.org/other-forms-of-diabetes/) Accessed 2/17/2023.

Centers for Disease Control and Prevention. Diabetes. (https://www.cdc.gov/diabetes/index.html) Accessed 2/17/2023.

Centers for Disease Control and Prevention. National Diabetes Statistics Report 2020. (https://www.cdc.gov/diabetes/pdfs/data/statistics/national-diabetes-statistics-report.pdf) Accessed 2/17/2023. 

Merck Manual: Consumer Version. Diabetes Mellitus (DM). (https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-dm-and-disorders-of-blood-sugar-metabolism/diabetes-mellitus-dm?query=diabetes) Accessed 2/17/2023.

Sapra A, Bhandari P. Diabetes Mellitus. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551501/) 2022 Jun 26. In: StatPearls[Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Accessed 2/17/2023.

U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diabetes. (https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/) Accessed 2/17/2023.

U.S. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. What is Diabetes? (https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes) Accessed 2/17/2023.