A három legfontosabb érték

A három legfontosabb érték

Vérnyomás, vércukor és a koleszterinszint, avagy az egészség három legfontosabb értékmérője.

Mit kell és érdemes tudni ezekről az értékekről annak érdekében, hogy megértsük a labor eredményeinket? 

Vérnyomás célértékek

A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm), méréskor pedig két értéket vizsgálunk.

 • Szisztolés vérnyomás – azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki.
 • Diasztolés vérnyomás – a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Hogy mi a magas vérnyomás, az sokszor orvosok és országok között is eltérő véleményeket szül, de az egységes nemzetközi ajánlások alapján 140/90 Hgmm fölött tekintjük a vérnyomást magasnak (ez a hipertónia). 18–65 év közötti életkorban a vérnyomás célérték <130/80 Hgmm, de idős betegeknél (> 65 év) a nemzetközi ajánlás ettől eltérő célértéket határoz meg: 130–139/70–79 Hgmm. Ezeket a célértékeket az életkor mellett az egyes társbetegségek befolyásolhatják még. Egy másik cikkünkben fogunk arról szólni pár szót, hogy mit okozhat a magas vérnyomás, ha nem kezelik. 

A vérnyomás kategóriákat az alábbi ábra szemlélteti. 

Vércukor célértékek

A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük. 

Ezeket a vizsgálatokat laborban végzik, nézzük meg hány féle vizsgálat lehetséges: 

 • HbA1c azaz hemoglobin A1c vizsgálat – ez azt mutatja meg, hogy milyen volt az átlagos vércukorszintje az utóbbi 3 hónapban
 • Vércukorszint vizsgálat – mértékegysége a mmol/Liter, vagy mg/deciliter
 • Éhgyomri vércukorszint – legalább 12 órás éhezést követően mért vércukorszint
 • Étkezés utáni vércukorszint – Ezt a tesztet leggyakrabban a betegség gondozása során alkalmazzák. 1,5-2 órával étkezés után kell mérni.
 • Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT): E vizsgálat során a vércukorszintet egy speciális cukor oldat elfogyasztása előtt és 2 órával utána mérik.                                              

A 2-es ábra mutatja azokat a vércukor határértékeket, amiket érdemes megjegyezni. A határtértéket meghaladó vércukorszint kezelése mindig egyénre szabott, hiszen a kezelőorvosnak figyelembe kell vennie az életkort, az egyéb társbetegségeket és még számtalan egyéb szempontot.

Ha további információkra kíváncsi a cukorbetegséggel kapcsolatban, akkor egy másik cikkünkben ezt betegséget is bemutatjuk.  

Vércukor célérték kategóriákat az alábbi táblázat mutatja: 

Vércukor célérték kategóriákat az alábbi táblázat mutatja. Ezeket a javasolt vércukorszint tartományokat “célértékeknek” nevezik. Az Ön személyes célértéke ennél magasabb vagy alacsonyabb is lehet. Az egészségügyi személyzet segít megállapítani azt a vércukor-célértéket, amely megfelelő Önnek. Fontos, hogy cukorbetegsége sikeres kezelése érdekében a vércukorszintje a normálishoz közelítsen. Az itt feltüntetett értékek laboratóriumi mérésekre vonatkoznak.

Ha további információkra kíváncsi a cukorbetegséggel kapcsolatban, akkor egy másik cikkünkben ezt betegséget is bemutatjuk.

Koleszterin célértétek

A vérzsírok vérben való megjelenését a koleszterinszint jellemzi. A laborvizsgálatok során leggyakrabban az alábbiakat vizsgálják:

 • LDL-koleszterin: alacsony sűrűségű koleszterin, „rossz” koleszterin.
 • HDL-koleszterin: nagy sűrűségű koleszterin, „jó” koleszterin

A koleszterin értékét számos tényező befolyásolja.  Ezek alapján kockázati kategóriákat határoznak meg. A 3. ábrán összefoglaltuk az egyes kockázati kategóriákhoz tartozó határértékeket.

Miért káros a tartósan magas vércukor-, vérnyomás-, vagy koleszterinszint

Sokan azt gondolják, hogy egy kicsivel magasabb érték még nem probléma. A tartósan magas vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékek legnagyobb veszélye azonban az, hogy sokáig lényegében semmilyen tünetet nem okoznak. A sok évig fennálló rendellenes értékek azonban károsító hatásukat sajnos már az első pillanattól kezdve kifejtik. A későbbiek során pedig számos betegséget okozhatnak (pl.: szívinfarktus, stroke alsó végtagi érbetegségek, szívelégtelenség, vesebetegség, plakk-képződés a különböző erekben, vakság, amputációt eredményező érelmeszesedés stb. 

Mi a helyzet, ha valakinek túl alacsonyak az értékei? Az alacsony vérnyomással/vércukorszinttel/koleszterinnel van-e teendő?

A túl alacsony értékek a vérnyomás, illetve a vércukor esetében jelenthetnek problémát és  okozhatnak tüneteket. Az alacsony vérnyomás szédüléssel, fejfájással, súlyos esetben átmeneti ájulással, eszméletlen állapottal járhat, míg alacsony vércukorszint esetén a szervezet figyelmeztető jelek sorozatát indítja el: kínzó éhségérzés jelentkezhet, szívdobogás érzés, izzadás, remegés kíséretében. Ekkor idegesség és ingerlékenység is kialakulhat. Ha ekkor a cukorbeteg nem tud szénhidrát tartalmú étet fogyasztani, a panaszok súlyosbodhatnak. Fejfájás, szédülés, a koncentrálóképesség romlása, majd zavartság lép fel. Súlyos állapotban görcsök és kóma is kialakulhat. Ha valaki ilyesmit tapasztal, sürgősen kérjen segítséget már a tünetek kezdeti szakaszában.

A vérzsírok esetében épp ellenkező a helyzet. Nemzetközi tanulmányokból azt tudhatjuk meg, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

Ki ellenőrzi, illetve kezdeményezi a vizsgálatokat a háziorvos vagy a szakorvos?

Az ellenőrzés többszintű feladat. Nagyon fontos a háziorvos szerepe, mivel a betegek először leginkább hozzájuk fordulnak egészségügyi problémáikkal. Általában a háziorvos kezdeményezi a különböző vizsgálatokat, és sokszor ezen a szinten is megoldható a célértékek elérése. Amennyiben ez mégsem sikerülne, beutalja a beteget a megfelelő szakorvoshoz. A beteg hosszú távú követése a háziorvos és a szakorvos együttműködését igényelheti.

Mit tegyünk, ha a laborértékeink nem ideálisak?

 • A határértékeket kissé meghaladó eltérések esetén pl. kissé emelkedett koleszterin, vagy vércukorszint esetén legelőször életmód-változtatást kell indítani. Több testmozgás, diétás étrend.
 • Ha testmozgás és a diéta sem hozza meg az értékek javulását, a kezelőorvos általában gyógyszeres terápiát javasol, azonban a megkezdett életmódbeli változtatásokat ekkor is tartsuk meg!  
 • Vannak olyan állapotok (pl. 180/110 Hgmm-t meghaladó vérnyomás, vagy 8-8,5%-ot meghaladó HbA1c-érték), amelyekben azonnali gyógyszeres kezelésre van szükség. 
 • A célértékeket gyakran csak hosszadalmas folyamatot követően tudjuk elérni, ezért a laborvizsgálatokat rendszeresen ismételjük!
 • Az orvos által javasolt gyógyszereket az előírásoknak megfelelően szedjük! Ha nem is érzünk azonnali változást, ne csüggedjünk! A terápia hosszútávon fejti ki pozitív hatásait.

Forrás: 

(1) A Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve, A hypertoniabetegség ellátásának irányelvei, Hypertonia és Nephrologia 2018;22(S5):1–36.

(2) Williams B, Mancia G, Spiering W, et al. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension [published correction appears in Eur Heart J. 2019 Feb 1;40(5):475]. Eur Heart J. 2018;39(33):3021‐3104. doi:10.1093/eurheartj/ehy339.

(3) 2020. EüK. 12. szám EMMI irányelv. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban, hatályos: 2020.07.16- 2024. 05. 15.

(4) Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020;41(1):111-188. doi:10.1093/eurheartj/ehz455.

(5) Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016;37(29):2315-2381. doi:10.1093/eurheartj/ehw106.

(6) Mayo Clinic Staff. Low blood pressure (hypotension) – Symptoms & Causes. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465 [accessed 15 June 2020].

(7) Kalra S, Mukherjee JJ, Venkataraman S, et al. Hypoglycemia: The neglected complication. Indian J Endocrinol Metab. 2013;17(5):819‐834. doi:10.4103/2230-8210.117219.

(8) VIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása: http://metabolizmusonline.hu/images/upload/file/DOCS/kardio_konszenzus_2020_tablazat.pdf (2022.02.03.)

(9) Magyar Diabetes Társaság Tények a cukorbetegségről (2022.04.14.): http://www.diabet.hu/info.aspx?web_id=&sp=161

(10) Magyar Diabetes Társaság Tények a cukorbetegségről. A vércukorszint és ellenőrzése (2022.05.04.): http://www.diabet.hu/info.aspx?web_id=&sp=167