Csecsemőkori ultrahang vizsgálatok

Csecsemőkori ultrahang vizsgálatok

Csecsemők agyi ultrahang vizsgálata
Miért fontos ez a vizsgálat?

Ezzel a módszerrel a nagykutacson keresztül vizsgálható az agyállomány. A vizsgálat során ellenőrizzük az agykamrák tágasságát, ultrahanggal kimutathatók továbbá a kiterjedt kóros eltérések az agyállományban, valamint a fejlődési rendellenességek egy része is. Fény derülhet érfejlődési rendellenességekre, cisztákra, agyvérzésekre, melyek nem okoznak tüneteket. Nehéz szülésnél, csecsemőkori fejlődési és mozgászavaroknál az agy ultrahangos vizsgálata is kiemelt jelentőségű. Klinikai tünetek esetében, vagy ha szülés közben, a korai újszülött korban agyi sérülés lehetősége merült fel, mindenképpen indokolt a vizsgálat elvégzése. 

Csecsemők hasi ultrahang vizsgálata
Miért fontos ez a vizsgálat?

A vizsgálat során az összes hasi szervet megnézzük, különös tekintettel a vesékre, mellékvesékre, húgyutakra, májra, epeutakra. Így jól kimutathatóak az esetleges veleszületett rendellenességek. 

A hasi vizsgálatnak legnagyobb jelentősége a vesefejlődési rendellenességek kimutatásában van a panaszmentes csecsemőknél. Az ultrahang vizsgálat gyors, hatékony és veszélytelen módszer, amelynek segítségével jól megítélhető a vesék nagysága, helyzete, szerkezete, egyáltalán megvan-e mindkét vese, van-e üregrendszeri tágulat. Így időben felismerhetők az esetleges kóros eltérések, és ha szükséges, azonnal megkezdhető a kezelés. A vizsgálat nagyon fontos olyan csecsemőknél is, ahol már a magzati korban is látszódott üregrendszeri tágulat a vesében, illetve akinek a családjában ilyen öröklődő betegség igazolható.

Az ultrahang vizsgálattal kisfiúk esetében a le nem szállt heréket meg lehet keresni, helyzetüket meghatározni, továbbá rendkívűl jól szűrhetőek a hasi és kismedencei nyirokcsomók is.

Sárgaság esetén elengedhetetlen az epeutak vizsgálata, hányós, hasfájós kisbabáknál a gyomorszűkület kizárása.

Csecsemők csípőszűrése ultrahang vizsgálattal
Miért fontos ez a vizsgálat?

A csípő ultrahangos vizsgálata pontosabb, precízebb diagnózist ad, mint a klinikai vizsgálat, és nem terheli az újszülöttet röntgensugárzással.

Az ideális kor a csípő ultrahangos vizsgálatához a 6-8 hetes kor. Az ebben a korban észlelt eltérés egyszerű hámmal vagy terpeszbetétes pelenkával a legtöbb esetben korrigálható.

Azoknál a csecsemőknél, akiknek a családjában előfordult csípőficam, vagy farfekvésesek voltak a terhesség alatt, különösen ajánlott ez a vizsgálat.

Amennyiben időben felismerjük az esetleges eltéréseket (pl. fejletlen, vagy csípőficamra hajlamos csípőízület), korán meg tudjuk kezdeni a kezelést, mely legtöbb esetben terpeszbetétes pelenka vagy különböző kengyelek alkalmazásából áll, ami nem fájdalmas a csecsemő számára. Ezekben az esetekben kontroll vizsgálatot is végzünk, és ha ennek során nem észlelünk kellő javulást – mely szerencsére ritkán fordul elő – gyermekortopédiai vizsgálatot javasolunk.

Csecsemők szívrendelenességének szűrése ultrahang vizsgálattal
Miért fontos ez a vizsgálat?

A veleszületett szívrendellenességek a leggyakrabban észlelt fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A betegség spektruma igen széles, a minimális strukturális eltérésektől egészen a komplex, sebészeti beavatkozást is igénylő komplex esetekig terjed. 

A szív ultrahang vizsgálata során információt kapunk a gyermek szívéről, illetve a szív billentyűinek működéséről, szerkezeti felépítéséről, méretéről, veleszületett, vagy szerzett rendellenességeiről, teljesítőképességéről, esetleges fali megvastagodásokról. Ábrázolható a szívburokban felszaporodott folyadék. Színnel megjeleníthető a vér normális vagy kóros áramlása a szívüregek között.

Az ultrahang vizsgálattal jól követhető az esetleges fejlődési rendellenességek progressziója vagy regressziója, így időben meg lehet határozni a beavatkozást igénylő betegségek időpontját.